Monday, February 20, 2017

Ελληνική Οικονομία - Περισσότερες από 200.000 μικρές επιχειρήσεις χάθηκαν μέχρι τώρα από την κρίση χωρίς αυτό να φέρει κάποια ανάπτυξη.. - ΓΣΕΒΕΕ

Δελτίο Τύπου -  Συνέδριο Διάχυσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus + NAAGRCY



Η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπήθηκαν δια του Προέδρου της κ. Γιώργου Καββαθά και υπηρεσιακών παραγόντων στο Συνέδριο Διάχυσης των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ “NAAGRCY” Εθνικές αρχές για τη Μαθητεία: Οι επιχειρήσεις ως βιώσιμοι εταίροι για τη μαθητεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του CEDEFOP στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον Δ/ντη του CEDEFOPκ. JoachimJamesCalleja, τον οποίο ενημέρωσε για τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει η Συνομοσπονδία στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και συμφώνησαν να συσφίξουν τις σχέσεις συνεργασίας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΒΕΕ Γ. ΚΑΒΒΑΘΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ CEDEFOP

«Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω το Cedefop για τη φιλοξενία του συγκεκριμένου Συνεδρίου, αλλά και την έμπρακτη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια στην ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ελλάδα.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς φορείς, από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Κύπρο να αναπτύξουν κοινές δράσεις και τεχνογνωσία σχετικά με τη μαθητεία.

Νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό ότι μια καλά δομημένη και αποτελεσματική επαγγελματική εκπαίδευση με έμφαση στο δυικό μοντέλο, το οποίο συνδυάζει σχολείο και μάθηση μέσω απασχόλησης σε επιχείρηση, διανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές.

Είναι πιθανό, επίσης, ότι μπορεί να αποτελέσει συνισταμένη ενίσχυσης και αντιμετώπισης μιας σειράς προβλημάτων που προέρχονται από το δοκιμαζόμενο, όλα αυτά τα χρόνια, οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Παράλληλα είναι μια πολύ σημαντική διέξοδος για τους νέους –και όχι μόνο- ανθρώπους οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης και ιδίως τα δραματικά ποσοστά της ανεργίας.

Στο συγκεκριμένο όμως σημείο, θα ήθελα να θέσω και κάποιους προβληματισμούς για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ και που αποτελούν όπως γνωρίζετε την μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων. Και ειδικότερα των επιχειρήσεων που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της οικονομικής δυσχέρειας που χαρακτηρίζει το οικονομικό τοπίο της χώρας μας εδώ και 7 περίπου έτη.

Είναι γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται συστηματικά μια μεροληπτική θεώρηση για τις μικρές επιχειρήσεις. Μεταξύ των επιχειρημάτων που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί ξεχωρίζω την υποτιθέμενη «αδυναμία» τους να στηρίξουν αναπτυξιακές προοπτικές, τη χαμηλή τους παραγωγικότητα και την έλλειψη εξωστρέφειας και καινοτομίας. 

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΜμΕ συχνά «ενοχοποιούνται» για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομικής δομής σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ότι πραγματικά τούς αντιστοιχεί. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στα διάφορα προγράμματα και έργα δεν λαμβάνονται ουσιαστικές πρόνοιες και συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή έχουν περισσότερη ανάγκη από νέες γνώσεις, δεξιότητες, νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές.

Σε καμία περίπτωση, δε θα ήθελα να μας απαλλάξω από τις όποιες δικές μας ευθύνες, ούτε να ωραιοποιήσω τα προβλήματα που όντως υπάρχουν σε πολλές οικονομικές μονάδες, αλλά το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων δε θα δώσει χώρο στην αναπτυξιακή προοπτική, το αντίθετο θα συμβεί. Αυτό δεν είναι πρόγνωση. Το έχουμε δει ήδη να συμβαίνει. Περισσότερες από 200.000 μικρές επιχειρήσεις χάθηκαν μέχρι τώρα από την κρίση χωρίς αυτό να φέρει κάποια ανάπτυξη. Αντιθέτως, μειώθηκαν τα εισοδήματα, η κατανάλωση και η παραγωγή. Αυξήθηκε η ανεργία, η μετανάστευση και το ιδιωτικό χρέος.




πηγή http://www.gsevee.gr/