Bankstrade ... all about trade ... η καθημερινή σας Χρηματιστηριακή - τραπεζική - οικονομική ενημέρωση...

Thursday, February 15, 2018

Η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη - 1,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τις καταστροφές στη Λέσβο ..


Δελτίο Τύπου - Ευρωπαϊκή Επιτροπή -  Η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη: η Επιτροπή προσφέρει οικονομική ενίσχυση στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία μετά από φυσικές καταστροφές  - Βρυξέλλες, 15 Φεβρουαρίου 2018

Η Επιτροπή προτείνει σήμερα να προσφέρει 104 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ που επλήγησαν από θεομηνίες κατά το 2017.

Πρόκειται για μια απτή υλοποίηση της υπόσχεσης της Επιτροπής Γιούνκερ να προσφέρει κάτι περισσότερο από συλλυπητήρια όταν μια χώρα της ΕΕ πλήττεται από καταστροφή. Κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης και για να καλυφθεί ένα μέρος από το κόστος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των προσωρινών καταλυμάτων, των επιχειρήσεων απορρύπανσης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να ελαφρυνθεί η οικονομική επιβάρυνση για τις εθνικές αρχές.


Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, και από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου μέχρι τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη στην Καραϊβική, η ΕΕ δεν εγκαταλείπει κανέναν αβοήθητο μπροστά σε μια τραγωδία. Το Ταμείο Αλληλεγγύης δείχνει και πάλι την αδιασάλευτη υποστήριξη της ΕΕ στα έργα αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.»


Το ποσό των 104 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής:

50,6 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία και 3,2 εκατ. ευρώ για την Ισπανία, μετά τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και του Οκτωβρίου


Ισχυρές δασικές πυρκαγιές, που ξεπέρασαν τις πυροσβεστικές και διασωστικές δυνατότητες της χώρας, κατέκαψαν την κεντρική και τη Βόρεια Πορτογαλία και προκάλεσαν πολλούς θανάτους, ενώ επεκτάθηκαν και στην παρακείμενη περιφέρεια της ισπανικής Γαλικίας.


Η ΕΕ διοχέτευσε υποστήριξη έκτακτης ανάγκης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και της δορυφορικής υπηρεσίας του προγράμματος Copernicus και αργότερα παρείχε οικονομική βοήθεια με την προσφορά ευελιξίας στο πλαίσιο χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ· Τον Αύγουστο του 2015 διατέθηκαν 45 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματοςCentro για την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών. Τοπρόγραμμα ανάπτυξη της υπαίθρου Continente τροποποιήθηκε για να αυξηθεί κατά 22 εκατ. ευρώ το ποσό που είχε διατεθεί για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Η ΕΕ κατέβαλε επίσης την πρώτη δόση ενίσχυσης, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Πορτογαλία τον Νοέμβριο του 2017.


49 εκατ. ευρώ για τις γαλλικές περιφέρειες του Αγίου Μαρτίνου και της Γουαδελούπης μετά τους τυφώνες Ίρμα και Μαρία


Οι δύο αυτές ευρωπαϊκές υπερπόντιες περιοχές επλήγησαν από καταστροφικούς τυφώνες τον Σεπτέμβριο του 2017· ο Άγιος Μαρτίνος υπέστη ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές. Τα κονδύλια αυτά θα συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση των δύο περιοχών, ενώ παράλληλα η Επιτροπή αναζητά τρόπους για να προστατευτούν οι περιφέρειες αυτές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως υπαγορεύει η νέα στρατηγική για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές.


Η Επιτροπή επιδιώκει επίσης να βοηθήσει το γαλλικό και το ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου να συνέλθουν με την υποστήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων, ιδίως στο πλαίσιο του προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας του νησιού.


Το ποσό των 49 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει 5 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν ως προκαταβολή τον Δεκέμβριο του 2017.

1,3 εκατ. ευρώ για τη Λέσβο μετά τον σεισμό του Ιουνίου του 2017


Ένας σεισμός και οι μετασεισμικές δονήσεις του έπληξαν τη Λέσβο τον Ιούνιο του 2017. Η χώρα ήδη έλαβε, τον Οκτώβριο του 2017, την πρώτη δόση της ενίσχυσης ύψους περίπου 136.000 ευρώ.

Γενικές πληροφορίες


Όταν ένα κράτος μέλος πλήττεται από φυσική καταστροφή, η ΕΕ παρέχει πρώτα τη βοήθειά της με τα εργαλεία αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης –και προτίθεται να ενισχύσει αυτόν τον τρόπο συνδρομής με πρόταση για ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, το RescEU– και κατόπιν προσφέρει οικονομική ενίσχυση για αποκατάσταση σε πιο μακροπρόθεσμη βάση.


Η πρόταση αυτή της Επιτροπής για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τη χρηματοδότηση σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έγκριση.


Περισσότερες πληροφορίες:


πηγή http://europa.eu/