Tuesday, February 13, 2018

Οι προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία δείχνουν ενίσχυση της Ανάκαμψης - η Ανάπτυξη το 2017 ήταν 1,6%, ενώ θα επιταχυνθεί στο 2,4% και 2,5% το 2018 και 2019 αντίστοιχα. . -ΤτΕ


Δελτίο Τύπου - 12/02/2018 - Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας

Ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο ΕλληνοϊσραηλΟμιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίαςό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας  - Ομιλητής: Γιάννης Στουρνάρας

«Οικονομικό περιβάλλον και η πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών»

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα να απευθυνθώ στο Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο Εμπορίου και Τεχνολογίας. Xαιρετίζω την προσπάθεια του Επιμελητηρίου για τη σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών. Θα επικεντρωθώ στα παρακάτω θέματα: Αρχικά θα περιγράψω την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Κατόπιν, θα αναλύσω σύντομα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους σημαντικότερους κινδύνους καθώς και τις προκλήσεις για τη διατηρήσιμη ανάκαμψή της. Τέλος, θα αναφερθώ στην πολύπλευρη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, η οποία αποσκοπεί στην εμβάθυνση σχέσεων αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η άμυνα, η τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον και η εκπαίδευση. 
**** 

Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας 

Από την αρχή της κρίσης, το 2010, η Ελλάδα εφάρμοσε ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που οδήγησε τόσο στην εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου όσο και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, ειδικά ως προς το κόστος εργασίας. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με την εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στο σύστημα υγείας, στις αγορές εργασίας και προϊόντων, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δημόσια διοίκηση, στο φορολογικό σύστημα και στο δημοσιονομικό πλαίσιο. 

Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είχε θετικές επιδράσεις στην εμπιστοσύνη, τη ρευστότητα και την οικονομική δραστηριότητα. Η θετική πορεία της οικονομίας αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα στοιχεία του ΑΕΠ αλλά και σε μία σειρά από σημαντικούς δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι ροές εξαρτημένης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και οι ξένες άμεσες επενδύσεις, καθώς και σε δείκτες προσδοκιών, όπως είναι ο δείκτης ΡΜΙ στη βιομηχανία και ο δείκτης οικονομικού κλίματος. 

Επίσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κατέγραψαν υποχώρηση και η καμπύλη αποδόσεων εξομαλύνθηκε, ως συνέπεια της σταδιακής βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα. Έτσι, τον Ιούνιο του 2017 κατέστη δυνατόν να εκδοθεί νέος πενταετής τίτλος από το Ελληνικό Δημόσιο, για πρώτη φορά από το 2014, το Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή ομολόγων ύψους 25,8 δισεκ. ευρώ, και την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε επταετές ομόλογο ύψους 3 δισεκ. ευρώ με απόδοση 3,5%, παρά τις αναταράξεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Τέλος, στο τραπεζικό σύστημα έχει πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση και αναδιάταξη. Οι τραπεζικές καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού τομέα αυξήθηκαν, η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης ως προς το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε, ενώ το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες (ELA) περιορίστηκε σημαντικά. Όσον αφορά τους τραπεζικούς κινδύνους, ο πιστωτικός κίνδυνος εμφάνισε σταθεροποιητικές τάσεις. Παράλληλα, με βάση τις εκθέσεις προόδου που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κρίνεται ικανοποιητική η πρόοδος ως προς την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων που έχουν προσδιοριστεί για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ). Επιπρόσθετα, οι συσσωρευμένες προβλέψεις των τραπεζών επαρκούν για να καλύψουν το ήμισυ του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται πολύ ικανοποιητικά (σε ποσοστό που προσεγγίζει το 100%) από την αξία (βάσει συντηρητικών αποτιμήσεων) των εμπράγματων εξασφαλίσεων, που έχουν λάβει οι τράπεζες έναντι των προβληματικών δανείων τους. 

Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία δείχνουν ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για τα επόμενα έτη. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ο ρυθμός ανάπτυξης το 2017 ήταν 1,6%, ενώ θα επιταχυνθεί στο 2,4% και 2,5% το 2018 και 2019 αντίστοιχα. 





πηγή http://www.bankofgreece.gr