Saturday, May 23, 2015

Τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων θα αυξήσουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 11% μετά από δέκα χρόνια για τη μέση χώρα της ΕΕ....( Απόσπασμα..... από την Εισαγωγική ομιλία από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi)

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης....

Απόσπασμα..... από την Εισαγωγική ομιλία από τον  πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi,
Φόρουμ της ΕΚΤ κεντρικών τραπεζών
Σίντρα, 22 Μαΐου 2015



Το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της ζώνης του ευρώ
 Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αντιστρέφουν  την καθοδική μετατόπιση της δυνητικής ανάπτυξης είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τη ζώνη του ευρώ, η οποία είναι ο λόγος που πιστεύω ότι, ως θεματοφύλακας του νομίσματος, έχουμε έννομο συμφέρον να μιλάμε γι 'αυτά. Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η χαμηλή μακροπρόθεσμη απόδοση μας παρέχει επίσης μια ευκαιρία. Δεδομένου ότι πολλές οικονομίες βρίσκονται μακριά από τα σύνορα της βέλτιστης πρακτικής τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς πολιτικής, τα κέρδη από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι ευκολότερο να επιτευχθεί και η ενδεχόμενη έκταση των βελτιώσεων αυτών είναι μεγαλύτερη.

Για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα, έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι η δέσμευσή της σύγκλισης προς τις βέλτιστες πρακτικές σε ολόκληρη  την αγορά εργασίας και προϊόντων, τη φορολογική πολιτική και τις συντάξεις θα αυξήσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 11% μετά από δέκα χρόνια για τη μέση χώρα της ΕΕ. Στις ΗΠΑ, οι  οποίες  ξεκίνησαν  από μια πιο ευνοϊκή θέση, το όφελος θα είναι κάτω από 5%. [ 10 ]
               Το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της ζώνης του ευρώ
Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί τα οφέλη της μεταρρύθμισης θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλό στη ζώνη του ευρώ. Τα υψηλά επίπεδα διαρθρωτικής ανεργίας, σε συνδυασμό με υψηλό αριθμό των υποαπασχολούμενων και να αποθαρρύνονται οι εργαζόμενοι, συνεπάγεται ένα λανθάνον δυναμικό των οικονομιών μας για ένα σημαντικό θετικό σοκ στην προσφορά εργατικού δυναμικού (Διάγραμμα 5). 

Έχουμε επίσης τη δυνατότητα για ένα μεγάλο κάλυψης της υστέρησης σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας. TFP αυξήθηκε μόνο κατά 1,5% μεταξύ του 2000 και του 2014 στη ζώνη του ευρώ, πολύ κάτω από την αύξηση 10,9% στις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο (Διάγραμμα 6).

Ο τύπος των πολιτικών που θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν αυτή την ανοδική δυναμική  με τη δυνητική ανάπτυξη δεν είναι μόνο αυτές που θα εστιάζουν στην ευελιξία των τιμών. Περιλαμβάνουν, από την πλευρά της προσφοράς εργασίας, οι πολιτικές που αποσκοπούν στην παροχή υποστήριξης για την αναζήτηση εργασίας για τη μακροχρόνια ανέργους και την επανεκπαίδευση για τους εργαζόμενους χαμηλής ειδίκευσης. Και από την πλευρά της TFP, πολιτικές που ενθαρρύνουν την ανακατανομή των πόρων - που θα μπορούσαν να είναι ισχυρή στη ζώνη του ευρώ, δεδομένης της ευρείας και ασύμμετρη κατανομή μεταξύ των λιγότερο και πιο παραγωγικές επιχειρήσεις [ 11 ] (Διάγραμμα 7) - και τις πολιτικές που επιταχύνουν τη διάδοση των νέα τεχνολογία, όπου η ζώνη του ευρώ στο σύνολό της υστερεί κατά κάποιο τρόπο πίσω από τις ΗΠΑ (Διάγραμμα 8).
Το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της ζώνης του ευρώ
Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα που θα μπορούσε κανείς να δώσει. Το σημαντικό σημείο, ωστόσο, είναι ότι στη ζώνη του ευρώ σήμερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι σχετικά με τη δημιουργία ήσσονος σημασίας βελτίωση της αποτελεσματικότητας ή οριακά κέρδη. Πρόκειται για την απελευθέρωση ανεκμετάλλευτο δυναμικό για σημαντικά υψηλότερη παραγωγή, την απασχόληση και την ευημερία. Και στο σημερινό περιβάλλον, αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ότι η τρέχουσα κυκλική ανάκαμψη γίνεται ισχυρότερη, δομική αποκατάσταση.



Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Γερμανία
Τηλ .: +49 69 1344 7455, e-mail: media@ecb.europa.eu , ιστοσελίδα: www.ecb.europa.eu