Sunday, May 17, 2015

Η «πιθανή μπλόφα» ενίσχυσε το κλίμα δυσπιστίας μεταξύ των δύο πλευρών....

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Αγορές | Σαβ 16η Μαΐου, 2015 14:59 EDT

Reuters: Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προηγουμένως , προειδοποιήσει τους ξένους πιστωτές ότι η Αθήνα δεν θα επιστρέψει € 750 εκατομμύρια,  του ΔΝΤ τον Μάιο αν δεν της παρείχε άμεση ρευστότητα, όπως ανέφερε σε 'αρθρο της το Σάββατο η εφημερίδα Καθημερινή.
Η Αθήνα έκανε, τελικά, στις  12 Μαΐου την πληρωμή από το άδειασμα ενός λογαριασμού εκμετάλλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Τσίπρας έκανε την απειλή σε μια επιστολή του στις  8ης Μαΐου  στον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,  την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον  πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε  άμεσα στο αίτημα των δημοσιογράφων για σχολιασμό.
Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει  τις  εγχώριες  πηγές ρευστότητας προκειμένου να ανταποκριθεί στις  εγχώριες και ξένες δανειακές υποχρεώσεις της παρά το ότι δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση βάση των  240 δισεκατομμύρια από το πακέτο διάσωσης του ευρώ από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Για την αποκατάσταση της ρευστότητας, ο Τσίπρας πρότεινε η ΕΚΤ να αυξήσει την οροφή ιδίων έντοκων γραμματίων  στην Ελλάδα,  μερική εκταμίευση των δόσεων του δανείου αξίας € 7.300.000.000 την  επιστροφή των € 1.900.000.000 από τα κέρδη της ΕΚΤ γίνεται με την αγορά των ελληνικών ομολόγων από το 2010? και την επιστροφή των € 1.200.000.000 από το  ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF.
Η επιστολή θεωρήθηκε ως «πιθανή μπλόφα» και ενίσχυσε ένα κλίμα δυσπιστίας μεταξύ των δύο πλευρών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στην  Ελλάδα τα ταμειακά αποθέματα φθίνουν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της  νέας  αριστερής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα και τους δανειστές της σε μετρητά-για-μεταρρυθμίστικ΄κη  συμφωνία ήταν γεμάτες με καθυστερήσεις μηνών.

Την Παρασκευή, ο Τσίπρας είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν βρει κάποια κοινά σημεία, αλλά η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της, όπως τις  περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

πηγή http://www.reuters.com/