Wednesday, May 27, 2015

Ευρωπαϊκή Ένωση......Ομιλία του Επιτρόπου Moscovici ( Η έκθεση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όχι μόνο από μια μακρο-οικονομική σκοπιά, αλλά και από την άποψη των διαρθρωτικών και κοινωνικών ζητημάτων...) πυλώνας για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης της Ιρλανδίας...

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Απόσπασμα.....από την  Ομιλία του Επιτρόπου Moscovici στο IIEA σεμινάριο / Επιτροπής σχετικά με την εδραίωση ανάκαμψη της Ιρλανδίας - ποιο είναι το επόμενο;

26η Μαΐου 2015


Είναι χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στο Δουβλίνο για να παρουσιάσει την πρώτη σειρά ειδικών ανά χώρα συστάσεων που θα εγκριθούν από την Επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο Jean-Claude Juncker.
Η απόλαυση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ως αποτέλεσμα της ατμόσφαιρας της ελπίδας και ανανέωσης που κάποιος αισθάνεται στην Ιρλανδία, μετά από χρόνια δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ένα σαφές σημάδι ότι τα πράγματα έχουν γυρίσει προς το καλύτερο είναι ότι η Ιρλανδία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ΕΕ το 2014 και είναι σε καλό δρόμο για να παραμείνει στη θέση αυτή το 2015 και το 2016. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει προ της κρίσης επίπεδα του τρέχοντος έτους ήδη. Αυτή η ανάκαμψη είναι πραγματικά αξιοσημείωτη και είναι απτή απόδειξη ότι η προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις δεν αποδίδουν καρπούς όταν είναι προσεκτικά σχεδιασμένα, και όταν υπάρχει ένα ισχυρό αίσθημα εθνικής κυριότητας. Μια κοινή αντίληψη ότι η προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι επώδυνες βραχυπρόθεσμα, αλλά αναγκαίες και ωφέλιμες μεσοπρόθεσμα είναι, από την εμπειρία, το πιο σημαντικό στοιχείο που καθορίζει την επιτυχία.

Παρόλα αυτά, δεν είναι όλοι ακόμα αισθάνονται τα οφέλη της συνεχιζόμενης ανάκαμψης σε επαρκή βαθμό, ιδίως εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από περισσότερο από 15% το 2011 και το 2012 σε περίπου 10% σήμερα, πάρα πολλοί άνθρωποι παραμένουν άνεργοι ή ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, ή να φέρει το βάρος των υψηλών χρεών. Οι θετικές εξελίξεις των καθυστερήσεων δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια αίσθηση εφησυχασμού. Σημαντικές μάχες έχουν κερδηθεί, αλλά θα ήταν πρόωρο να πούμε "αποστολή εξετελέσθη". Παρά την αναμφισβήτητη και αξιόλογη πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.




Αυτό το έτος, η Juncker Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εξορθολογιστεί η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις. Ο σκοπός ήταν να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και τις ενέργειες στις τρεις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, και συγκεκριμένα:
Μια συντονισμένη ώθηση στις επενδύσεις

Μια ανανεωμένη δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις? και

Ακολουθώντας τη φορολογική ευθύνη.

Αυτή η απλουστευμένη και εστιασμένη προσέγγιση σημαίνει ότι η Επιτροπή έχει μειώσει τον αριθμό των συστάσεων για όλα τα κράτη μέλη. Έχουμε επίσης τις συστάσεις τους εαυτούς τους πιο σύντομη και πιο μυτερό, αφήνοντας στα κράτη μέλη να καθορίσουν συγκεκριμένα την εφαρμογή των σχεδίων.

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η νέα αυτή προσέγγιση σημαίνει ότι η Επιτροπή έχει υποβάλει τέσσερις ειδικές ανά χώρα συστάσεις προς έγκριση από το Συμβούλιο, τρεις λιγότερες από ό, τι πέρυσι. Οι τέσσερις τομείς για τους οποίους έχουν εκδοθεί συστάσεις είναι οι εξής:

Η δημοσιονομική πολιτική και φορολογία?

Μεταρρυθμίσεις της υγειονομικής περίθαλψης?

Ένταση εργασίας των νοικοκυριών και των κινδύνων της παιδικής φτώχειας? και

Τραπεζικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.



Η πρώτη ερώτηση που θα μπορούσε θεμιτώς να ρωτήσω είναι πώς η Επιτροπή επέλεξε τους τέσσερις αυτούς τομείς, και γιατί τα θέματα που καλύφθηκαν το προηγούμενο έτος δεν υπόκεινται πλέον σε συστάσεις. Τα αναλυτικά υπόβαθρο που παρέχονται στην έκθεση χώρα που δημοσιεύθηκε στις 26 του Φεβρουαρίου  . Η έκθεση αυτή πήρε μια ευρεία αντίληψη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όχι μόνο από μια μακρο-οικονομική σκοπιά, αλλά και από την άποψη των διαρθρωτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών παρελθόν και προετοιμάζει το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη.Αλλά και ανέδειξε τις αδυναμίες που 
εναπομένουν.

πηγή http://europa.eu/rapid/