Thursday, June 11, 2015

Οι συνεχιζόμενες οικονομικές πιέσεις στην Ελλάδα και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία......κίνδυνοι για την ανάπτυξη στην ΕΕ.....Έκθεση Παγκόσμιας Τράπεζας...


                                                                            ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η  ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κροατίας ενισχύεται, έστω και αργά και με σημαντικούς κινδύνους

10 Ιουνίου του 2015

ΖΑΓΚΡΕΜΠ, 10 Ιουνίου, 2015- Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί  για  ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), από το μηδέν που ήταν το 2013 και 1,3 τοις εκατό το 2014, σε 1,8 τοις εκατό και 2,0 τοις εκατό το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΕΕ-ΚΑΕ) θα συνεχίσουν  να αυξάνονται πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την ανάπτυξη να αυξάνεται κατά 2,4 τοις εκατό το 2015, και βασίζεται στην ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές, με τη σταδιακή επιστροφή των επενδύσεων, και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών, λέει η νέα   τακτική οικονομική έκθεση της Παγκόσμιος Τράπεζα για την ΕΕ που παρουσίασε σήμερα στο Ζάγκρεμπ.

                                  Αποτέλεσμα εικόνας για εικονα παγκοσμια τραπεζα

Η επιτάχυνση του 2014 ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, τέλος, επέστρεψαν  στην ανάπτυξη μετά από σημαντικές οικονομικές και αναδιάρθρωση της οικονομίας, και παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική κρίση  στην Ελλάδα και γενικά το αδύναμο παγκόσμιο εμπορίο.


«Οι εξαγωγές αποτέλεσαν την κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης σε πολλές χώρες της ΕΕ-ΚΑΕ, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και σε μικρότερο βαθμό στην Κροατία",δήλωσε ο Τέο Τόμας, επικεφαλής οικονομολόγος στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, την περιοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας και επικεφαλής της ομάδας του RER ΕΕ . "Αυτό ήταν εν μέρει οφείλεται στις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), βοηθώντας τις χώρες ενταχθούν παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και τις εξαγωγές« push ». Ωστόσο, όπως  έχει μειωθεί μετά την κρίση, υπάρχει τώρα μεγαλύτερη ανάγκη για τις χώρες να επικεντρωθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της ενθάρρυνσης της καινοτομίας, επενδύοντας σε υποδομές, καθώς και τη μείωση των κανονιστικών φραγμών για να ενθαρρυνθεί η ανανεωμένη άμεσων ξένων επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών. "

Σύμφωνα με την έκθεση, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης στην αγορά εργασίας θα συντελέσουν στο να περιοριστεί το ποσοστό των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Από το 2008, το μερίδιο της ΕΕ-ΚΑΕ των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια αυξήθηκε σε πάνω από 23 τοις εκατό, όπως επιβράδυνση της ανάπτυξης οδήγησαν σε απώλειες θέσεων εργασίας, ιδίως μεταξύ των νέων και των λιγότερο ειδικευμένων, ωθώντας τους κάτω από το όριο της φτώχειας. Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική ανάκαμψη και η μείωση των ποσοστών ανεργίας, μαζί με την αυξημένη δημοσιονομική χώρο για κοινωνικές δαπάνες σε ορισμένες χώρες της ΕΕ-ΚΑΕ, θα οδηγήσει στη σταδιακή μείωση της φτώχειας.

Ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ευρώπη είναι συγκρατημένα αισιόδοξες , τροφοδοτείται από την εφάπαξ πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ΕΚΤ την ποσοτική χαλάρωση, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει για διάφορους κινδύνους να είναι προσεκτική διαχείριση, συμπεριλαμβανομένων των: (1) την ενδεχόμενη αύξηση της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ καθώς εφαρμόζουν αποκλίνουσες νομισματική πολιτική (2) φρέσκο ​​πίεση στα δημόσια οικονομικά από το συνδυασμό χαμηλού πληθωρισμού και μέτριας ανάπτυξης (3) η περιορισμένη διαθεσιμότητα των νέων δανείων για επενδύσεις, λόγω των χαμηλών αποδόσεων και ατελής τραπεζικές  μεταρρυθμίσεις? και (4) τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη που απορρέουν από τις συνεχιζόμενες οικονομικές πιέσεις στην Ελλάδα ή συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία.

πηγή http://www.worldbank.org/