Monday, June 15, 2015

Πρόεδρος της ΕΚΤ....Mario Draghi......Η ρευστότητα θα συνεχίσει να παραταθεί για όσο διάστημα οι Ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις. Ωστόσο, σε μια κατάσταση όπου η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στην αγορά, η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψουν την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στο άρθρο.123 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης....

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης....άνευ επεξεργασίας..


Ακρόαση στην Οικονομική και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Εισαγωγική δήλωση του Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ

Βρυξέλλες, 15 Ιουνίου, 2015

Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα

Τέλος, επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για την κατάσταση στην Ελλάδα και ο ρόλος της ΕΚΤ. Όπως είναι η περίπτωση για κάθε χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ, η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του συστήματος του ευρώ, εκπληρώνει την αποστολή του ως κεντρικής τράπεζας προς την Ελλάδα. Επιπλέον, ο κανονισμός SSM που εγκρίθηκε από κοινού με το Συμβούλιο το 2013 κατέστησε την ΕΚΤ τον επόπτη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της άμεσης και έμμεσης εποπτείας. Και στις δύο συστατικών, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ζήτησαν από την Επιτροπή να συνεργαστεί με την ΕΚΤ, κατά τη διαπραγμάτευση των προϋποθέσεων που συνδέονται με τα προγράμματα προσαρμογής και κατά την επανεξέταση της εφαρμογής τους.


Όταν πρόκειται για τη νομισματική πολιτική και εποπτική δράση, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της με πλήρη ανεξαρτησία και σύμφωνα με το νομικό μας πλαίσιο. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε κανόνες είναι ό, τι απαιτείται από εμάς. Αυτό είναι ό, τι έχουμε ακολουθήσει και θα συνεχίσει να παρακολουθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωσύστημα έχει παράσχει στήριξη για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομία. Επί του παρόντος, η ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας επεκτάθηκε στις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 118 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ποσού στο τέλος του 2014. Η σημερινή στήριξη της ρευστότητας αντιπροσωπεύει περίπου το 66% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, το υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ της κάθε ζώνης του ευρώ χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην αντιταχθεί στην περαιτέρω αύξηση του ανωτάτου ορίου του ΕΛΑ, κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 83 δισεκατομμύρια.Η ρευστότητα θα συνεχίσει να παραταθεί για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εξασφαλίσεις.

Ωστόσο, σε μια κατάσταση όπου η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στην αγορά, η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψουν την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στο άρθρο.123 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, σε συνδυασμό με τις εποπτικές εκτιμήσεις, εξηγεί γιατί υπάρχει ένα ανώτατο όριο για τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια που κατέχονται από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο να επανεξετάσει το ανώτατο όριο T-Bills, θα πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης και την επακόλουθη εφαρμογή που θα σήμαινε την εκταμίευση των κονδυλίων του προγράμματος από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Αυτό θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές για τη μελλοντική πρόσβαση στην αγορά από την ελληνική κυβέρνηση.

Θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η απόφαση για το αν θα ολοκληρωθεί η επανεξέταση του τρέχοντος προγράμματος και την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα βρίσκεται εξ ολοκλήρου με το Eurogroup, έτσι ώστε τελικά με τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να ληφθούν από εκλεγμένους πολιτικούς, όχι από τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις συμβουλές μας σχετικά με τα προγράμματα προσαρμογής. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και συνεκτική συμφωνία με την Ελλάδα, και χρειαζόμαστε αυτό πολύ σύντομα. Με ισχυρή και ολοκληρωμένη εννοώ μια συμφωνία που παράγει ανάπτυξη, η οποία έχει κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ότι είναι επίσης δημοσιονομικά βιώσιμων, διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα, και να αντιμετωπίζει τις υπόλοιπες πηγές της χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΚΤ κάνει ό, τι μπορεί για να διευκολύνουν την επιτυχή έκβαση.

Μια τέτοια ισχυρή και αξιόπιστη συμφωνία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη, όχι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδα, αλλά και της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Ενώ όλοι οι φορείς θα πρέπει τώρα να κάνουμε το παραπάνω βήμα, η μπάλα βρίσκεται ακριβώς στο στρατόπεδο της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Συμπέρασμα

Η κατάσταση στην Ελλάδα μας θυμίζει και πάλι ότι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι μια ημιτελής κατασκευή όσο δεν έχουμε όλα τα εργαλεία για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ είναι οικονομικά, φορολογικά και οικονομικά επαρκώς ανθεκτική. Για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, χρειαζόμαστε ένα κβαντικό άλμα προς μια ισχυρότερη, πιο αποτελεσματική θεσμική αρχιτεκτονική. Όπως γνωρίζετε, οι συνάδελφοί μου και εγώ αυτή τη στιγμή εργάζονται σε μια έκθεση που θα αποσκοπούν στο να αποδείξουν έναν οδικό χάρτη για το σκοπό αυτό. Είμαστε στα τελικά στάδια της διαδικασίας αυτής, και ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι και από σεβασμό προς τους συναδέλφους μου, δεν θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα από ό, τι έχω ήδη πει πολλές φορές: ότι θα πρέπει να τεθεί το θεσμικό μας πλαίσιο σε μια πολύ ισχυρότερη βάση? ότι χρειαζόμαστε, όπως μόλις είπα, ένα κβαντικό άλμα.


Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Γερμανία
Τηλ .: +49 69 1344 7455, e-mail: media@ecb.europa.eu , ιστοσελίδα: www.ecb.europa.eu