Wednesday, June 3, 2015

Δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi......Η πλήρης εφαρμογή όλων των μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, να οδηγήσει σε μια βιώσιμη επιστροφή των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% ....

Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου της ΕΚΤ....

Mario Draghi, πρόεδρος της ΕΚΤ,
Vítor Constâncio, Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ,
Frankfurt am Main, 3 Ιουνίου του 2015

Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής , τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων προχωρούν ικανοποιητικά. Όπως εξήγησε σε προηγούμενες περιπτώσεις, οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μας από € 60 δισεκατομμύρια το μήνα προορίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη 2016 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να δούμε μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που είναι συνεπής με το στόχο μας για την επίτευξη επιτόκια κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός. Κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική της για τη νομισματική πολιτική και να επικεντρωθεί στις τάσεις του πληθωρισμού, κοιτάζοντας μέσα από τις διακυμάνσεις των μετρούμενου πληθωρισμού προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν κριθεί ότι είναι παροδική και να μην έχει καμία επίπτωση για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών .

                                     Αποτέλεσμα εικόνας για εικονα μαριο ντραγκι

Τα μέτρα μας για τη νομισματική πολιτική συνέβαλαν στη χαλάρωση ευρεία βάση των οικονομικών συνθηκών, την ανάκαμψη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και ευνοϊκότερους όρους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι επιπτώσεις των μέτρων αυτών εργάζονται το δρόμο τους μέσα στην οικονομία και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση της χαλάρωσης της οικονομικής δραστηριότητας, και νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης. 

Η πλήρης εφαρμογή όλων των μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, να οδηγήσει σε μια βιώσιμη επιστροφή των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα, και να ενισχύσει την σταθεροποίηση του μέσου στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Επιτρέψτε μου τώρα να σας παρουσιάσω την αξιολόγησή μας με περισσότερες λεπτομέρειες, ξεκινώντας από την οικονομική ανάλυση . Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, το πραγματικό ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,4%, σε τριμηνιαία βάση, μετά από 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Τα τελευταία τρίμηνα, η εγχώρια ζήτηση και, συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση ήταν οι κύριοι παράγοντες πίσω από το συνεχιζόμενης ανάκαμψης. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας να μπορούν να παραμείνουν συνεπείς με τη συνέχιση της μέτρια αυξητική τάση κατά το δεύτερο τρίμηνο. Κοιτώντας προς το μέλλον, αναμένουμε η οικονομική ανάκαμψη να διευρύνεται. Η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να υποστηρίζεται περαιτέρω από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας και την ευνοϊκή τους επίδραση στη χρηματοοικονομική συνθήκες, καθώς και η πρόοδος της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, το χαμηλό επίπεδο της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και της εταιρικής κερδοφορίας και, ως εκ τούτου, η ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Επιπλέον, η ζήτηση για εξαγωγές της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να επωφεληθούν από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τιμών. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να συνεχίσει να επηρεαστεί αρνητικά από τις απαραίτητες προσαρμογές των ισολογισμών σε διάφορους τομείς και το βραδύ ρυθμό εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτή η εκτίμηση αντικατοπτρίζεται σαφώς στις Ιούνιος 2015 προβολές εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τη ζώνη του ευρώ, τις οποίες ο ετήσιος πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% το 2015, 1,9% το 2016 και 2,0% το 2017. Σε σύγκριση με τα Μάρτιος 2015 των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ μακροοικονομικές προβολές , οι προβλέψεις για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

Ενώ παραμένουν καθοδικοί, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ έχουν γίνει πιο ισορροπημένη, λόγω των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Ο πληθωρισμός έφθασε στο απόγειό της στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ στη ζώνη του ευρώ ήταν 0,3% το Μάιο του 2015, έναντι 0,0% τον Απρίλιο και σε σύγκριση με -0,6% τον Ιανουάριο. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και τις τρέχουσες τιμές των συμβολαίων μελλοντικής του πετρελαίου, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα κατά τους προσεχείς μήνες και να αυξηθούν προς το τέλος του έτους, επίσης λόγω των επιδράσεων της βάσης σύγκρισης που συνδέεται με την πτώση των τιμών του πετρελαίου στα τέλη του 2014. Υποστηρίζεται από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, η επίπτωση της μείωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και η υπόθεση ενσωματωμένα σε συμβόλαια του πετρελαίου αγορές κάπως υψηλότερες τιμές του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια, οι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2016 και του 2017.

Αυτή η εκτίμηση αντικατοπτρίζεται σαφώς στις Ιούνιος 2015 προβολές εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τη ζώνη του ευρώ, τις οποίες ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ σε 0,3% το 2015, 1,5% το 2016 και 1,8% το 2017. Σε σύγκριση με τα Μάρτιος 2015 των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ μακροοικονομικές προβολές , οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για το 2015 και να παραμείνει αμετάβλητο για το 2016 και το 2017.


Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt am Main, Γερμανία
Τηλ .: +49 69 1344 7455, e-mail: media@ecb.europa.eu , ιστοσελίδα: www.ecb.europa.eu