Tuesday, July 7, 2015

Αν Δεν αυξηθεί ο ΕΛΑ θα οδηγήσει σε τεράστιο πρόβλημα τη ρευστότητας για το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς υπάρχουν σημάδια ότι οι τράπεζες μπορεί σύντομα να ξεμείνουν από μετρητά για να πληρώσουν τα € 60 ημερησίως για αναλήψεις ....έκθεση Institute of International Finance

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης..

Απόσπασμα από την  έκθεση του Institute of International Finance

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, του Δημοψηφίσματος η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, προφανώς με βάση την επιστολή του πρωθυπουργού κ. Τσίπρας την 1η Ιουλίου που υποδηλώνει την αποδοχή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 28ης Ιουνίου, με αρκετές αιτούμενες και συγκεκριμένες αλλαγές.Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά πολύπλοκη και αν οι πιστωτές, κυρίως η Γερμανία, επιμένουν ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν υπάρχει έγκυρο νομικό πλαίσιο για τη συζήτηση. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου και ακολούθως οι του ESM διαδικασίες οι οποίες μπορούν να απαιτούν προηγούμενη άδεια από την αρμόδια κοινοβούλια.

              
Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν θα ακολουθηθούν αυτές οι  διαδικασίες. Αν αυτή όμως είναι η περίπτωση, θα πάρει κάποιο χρόνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων,  ειδικά σε μια ατμόσφαιρα απόλυτης δυσπιστίας. Αυτό με τη σειρά του θα κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη για την ΕΚΤ  προκειμένου να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη δυνατότητα ELA στις ελληνικές τράπεζες, πόσο μάλλον δε να αυξήσουν τη χρηματοδότηση  μετά το Δημοψήφισμα στις  5 Ιούλιου . 

Αν Δεν αυξηθεί ο ΕΛΑ  θα οδηγήσει σε τεράστιο πρόβλημα τη ρευστότητας για το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς  υπάρχουν   σημάδια ότι οι τράπεζες μπορεί σύντομα να ξεμείνουν από μετρητά για να πληρώσουν  τα € 60 ημερησίως για αναλήψεις που  επιτρέπεται τώρα


Ως εκ τούτου, υπάρχουν φήμες και εικασίες ότι οι τράπεζες μπορεί να μην είναι σε θέση να ανοίξουν εκ νέου , και ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί να recapitalized, θα χρειαστεί κάποια μορφή bail-in των πιστωτών της τράπεζας. Περιττό να πούμε ότι αυτό προσθέτει στην αίσθηση της μιζέριας και της απελπισίας στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ  οι χρηματοπιστωτικές  αγορές  στην Ευρώπη και αλλού έχουν ανακτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αστάθεια που είχαν  δει την περασμένη Δευτέρα (Διάγραμμα 2.1).

πηγή https://www.iif.com/

Charles Collyns
Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Οικονομολόγος
Παγκόσμια Μακροοικονομικής Ανάλυσης
+ 1-202-857-3609
ccollyns@iif.com

Hung Tran
Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος
Κεφαλαιαγοράς και αναδυόμενες Πολιτική Αγορών
+ 1-202-682-7449
htran@iif.com