Wednesday, July 1, 2015

Το άμεσο αποτέλεσμα της αθέτησης πληρωμής....είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ ........ και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να καθαρίσει τις καθυστερούμενες οφειλές....

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Εννέα Βασικά ερωτήματα για την Ελλάδα

Τον Μάιο του 2010, το ΔΝΤ ενέκρινε € 30 δισεκατομμύρια σε οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας stand-by για την υποστήριξη του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας. Τον Μάρτιο του 2012, το ΔΝΤ ενέκρινε € 28 δισεκατομμύρια (ή $ 36.7 δισεκατομμυρίων) σε οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας διευρυμένης χρηματοδοτικής διευκόλυνσηςγια τη στήριξη του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει € 21.200 εκατομμύρια σε εκκρεμείς υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.


Μια επιστροφή περίπου € 1.500.000.000 οφειλόταν στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της συμφωνίας stand-by, στις 30 Ιουνίου 2015. Η καταβολή αυτή δεν έγινε, όταν πρέπει.

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.


Q1. Ποιο θα είναι το ΔΝΤ ήθελε να δει να συμβεί για να επιλύσει την κατάσταση;

Προτεραιότητα του ΔΝΤ εξακολουθεί να βοηθήσει τον ελληνικό λαό, μέσα από αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το προσωπικό του ΔΝΤ πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω της ισορροπημένης προσέγγισης που ορίζεται σε ένα πρόσφατο blog του ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, με την Ελλάδα λαμβάνει μέτρα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας παροχής πρόσθετης χρηματοδότησης και της ελάφρυνσης του χρέους. Όπως αναφέρθηκε από τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει αυτήν την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Το ΔΝΤ γνωρίζει μέσα από την εμπειρία που εργάζονται με πολλά μέλη της ότι η οικονομική αλλαγή είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Αυτό είναι όπου η χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ έρχεται, παρέχοντας μια κυβέρνηση με το χώρο που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις πάροδο του χρόνου, με τρόπο που να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και ενισχύει την οικονομία.



Q2. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, λόγω της αποτυχίας να κάνει μια επιστροφή, όταν οφείλεται;

Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του υφιστάμενου εκτεταμένη ρύθμιση και το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μέχρι να καθαρίζει τις καθυστερούμενες οφειλές. Αυτή είναι μια τυπική διαδικασία, όταν ένα μέλος αδυνατεί να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Του ΔΝΤ Επιλεγμένα αποφάσεις , 37ο τεύχος, σελίδα 912, αποσαφήνιση των διαδικασιών για την αποτυχία να επιστρέψει και να εφαρμόζονται σε όλα τα 188 μέλη της.

Ελλάδα παραμένει μέλος του Ταμείου, με δικαιώματα ψήφου και εκπροσώπησης σε διοικητικό του συμβούλιο. Ετήσιο τσεκ απ του ΔΝΤ για την οικονομία (που ονομάζεται μιας χώρας μέλους επιτήρησης ) θα συνεχίσει να αποτελεί υποχρέωση.Προς το παρόν, η Ελλάδα θα είναι επίσης επιλέξιμες για το ΔΝΤ τεχνική βοήθεια - που είναι, πρόσβαση στην εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ σχετικά με ένα ευρύ φάσμα οικονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών αρχών και του χρηματοπιστωτικού τομέα πολιτικών.


Q3. Είναι μια περίοδος χάριτος ;

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Όταν μια χώρα μέλος αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, που είναι σε καθυστέρηση. Σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΔΝΤ, ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο της εμφάνισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Δεδομένου του υψηλού προφίλ του ελληνικού προγράμματος, ο Διευθύνων Σύμβουλος ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως.

Q4. Μπορεί να αναβληθεί η πληρωμή;

Μια χώρα μέλος μπορεί να ζητήσει αναβολή. Το ΔΝΤ δεν επεκτείνεται όροι πληρωμής ως θέμα της μακροχρόνιας πολιτικής. Στόχος μας είναι να συνεργαστεί με μια χώρα για την επίλυση των προβλημάτων τους. Περισσότερα από 30 χρόνια πριν, το ΔΝΤ χορήγησε μερικές χώρες με χαμηλό εισόδημα καθυστερήσεις μετά από αίτημά τους, αλλά σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση αποδείχθηκε ότι δεν βοηθούν με άμεση χρηματοδότηση των αναγκών ή των θεμελιωδών οικονομικών προβλημάτων.


Q5. Πώς λειτουργεί το ΔΝΤ για την επίλυση των καθυστερημένων πληρωμών;

Το ΔΝΤ έχει μια πολιτική για να εργαστούν από κοινού με τα μέλη της την εκκαθάριση των καθυστερούμενων τους, που διατυπώνονται στο ΔΝΤ Επιλεγμένα αποφάσεις , 37ο έκδοση. Το ΔΝΤ, καθοδηγείται από αυτό το πλαίσιο, υπήρξε γενικά επιτυχής, βοηθώντας να αποκατασταθεί η πρόσβαση της χώρας στη χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, μεταξύ του 1978 και του 1989, 19 χώρες απέτυχαν να επιστρέψει και πήγε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ. Με την εξαίρεση του Σουδάν και τη Σομαλία, όλα αυτά τα μέλη ήταν σε θέση κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου για να συνεργαστεί με το ΔΝΤ για να καθαρίσετε ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα τους. Η μόνη χώρα με παρατεταμένη καθυστερούμενες οφειλές που προκύπτουν από το πλέον πρόσφατο παρελθόν είναι η Ζιμπάμπουε.



Q6. Οι κυρώσεις για τη μη εξόφληση ;

Το πιο άμεσο «ποινή» είναι ότι το κράτος δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Μέσα σε 12 μήνες, η εκτελεστική επιτροπή μπορεί να εξετάσει μια δήλωση της ακαταλληλότητας ενάντια στην Ελλάδα, αν η Ελλάδα συνεχίζει να επιβαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ. Αν η μη καταβολή επιμείνει για περισσότερο από 12 μήνες, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ μπορεί να δηλώσει ότι η χώρα είναι «μη-συνεργασίας" στις προσπάθειες για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την αναστολή της τεχνικής βοήθειας, η οποία ακολουθείται ενδεχομένως από μια αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου και, σε τελική ανάλυση, αν η μη συνεργασία είναι ακραία και παρατεταμένη υποχρεωτική αποχώρηση από το ΔΝΤ. Το χρονοδιάγραμμα για τα βήματα αυτά είναι ευέλικτη, όπως αυτές διατυπώνονται στο ΔΝΤ Επιλεγμένα αποφάσεις , σελίδα 912.


Q7. Τι σημαίνει να είναι σε καθυστέρηση προς το ΔΝΤ σημαίνει για άλλους πιστωτές στην Ελλάδα;

Οι επιπτώσεις της Ελλάδα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΝΤ συσσώρευση είναι για τους άλλους πιστωτές για να καθορίσουν.

Q8. Είναι η ικανότητα του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση άλλων μελών πληγωθεί από αυτή τη μη πληρωμή;

Ισολογισμό του ΔΝΤ είναι ισχυρή. Με την ικανότητα χρηματοδότησης σε έναν όλα χρόνο ιστορικά υψηλό επίπεδο των περίπου 300 δισεκατομμύρια ΕΤΔ (ΗΠΑ $ 421.9 δισεκατομμύρια ή € 377 100 000 000), το ΔΝΤ είναι σε θέση να συναντήσουν δυνητικούς χρηματοδοτικές ανάγκες από τα άλλα μέλη.

Q9. Θα τους μετόχους του ΔΝΤ να υποστεί ζημίες εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει;

Όχι, οι μέτοχοι του ΔΝΤ δεν θα υποστούν ζημίες. 
Παρά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του, τις αξιώσεις των χωρών μελών του ΔΝΤ είναι απόλυτα ασφαλείς και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τα μέλη και τους δανειστές.

πηγή http://www.imf.org/