Wednesday, July 1, 2015

Το EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά της πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup...... για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την αθέτηση πληρωμής του ΔΝΤ ...από την Ελλάδα..

EFSF έλαβε γνώση της μη πληρωμή από την  Ελλάδα στο  ΔΝΤ

Ημερομηνία: 1 Ιουλίου, 2015

Λουξεμβούργο - Η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), λαμβάνει υπόψη της μια δημόσια δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ότι έχει συμβεί μια Ελληνική μη πληρωμή. Είναι η κατανόηση του EFSF που ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ έχει ενημερώσει τον Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται αργότερα σήμερα. Για το EFSF, αυτό θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF.



                                  

Το EFSF λαμβάνει επίσης υπόψη το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα χθες από τις Ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης επιστροφής στην Ελλάδα οι οποίες κατέστησαν απαιτητές χθες. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα αυτό εν ευθέτω χρόνω.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Klaus Regling οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και του EFSF Διοικητικού Συμβουλίου, σήμερα, για τη  μη πληρωμή και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:

Επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και τα ποσά των τόκων.

Παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισής της στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.

Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ 'αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο. 

Το EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά της πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, όπου οι μέτοχοι της εκπροσωπούνται, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

Η ελληνική μη καταβολή δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους της. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ομόλογα EFSF να επωφεληθούν από μια πολύ ισχυρή δομή εγγύηση.

Media Ερωτήματα
Wolfgang Proissl
Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου
Τηλ: +352 260 962 230
w.proissl@esm.europa.eu