Monday, July 6, 2015

Το αποτέλεσμα του < όχι> διευρύνει Δυστυχώς το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.....είχαν πάρα πολλές ευκαιρίες που χάθηκαν....Δυστυχώς, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσετε την επέκταση αυτή για να παράγει μια αξιόπιστη στρατηγική, να βγει από αυτή την κρίση, να ανακτήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη...Δήλωση Αντιπρόεδρου ΕΕ Dombrovskis

Η Δήλωση μεταφέρεται αυτούσια χωρίς την όποια μεταφραστική παρέμβαση...

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δήλωση

Παρατηρήσεις από τον αντιπρόεδρο Dombrovskis κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

6 Ιούλη του 2015

Καλησπερα,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.


Σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού.
Το «όχι» αποτέλεσμα διευρύνει Δυστυχώς το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.


Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος εξόδου από αυτή crisis.Too πολύ χρόνο και είχαν  πάρα πολλές ευκαιρίες που  χάθηκαν.
Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα.
Αλλά για να είμαστε σαφείς, η Επιτροπή δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς την εντολή από το Eurogroup.


Αποτέλεσμα της χθεσινής σηματοδοτεί μια απόρριψη των μεταρρυθμίσεων που πρότεινε, σε μεγάλο βαθμό, από μόνες τους, και να συνδέεται με την επιχειρηση λήξει το πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα τις ελληνικές αρχές.

Η Ευρώπη έχει στο πλευρό του ελληνικού λαού σε όλη την κρίση. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν προσφέρει πρωτοφανή οικονομική βοήθεια.
Από το 2010, έχουν € 184 δισεκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί από την ελληνική δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στήριξαν την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να σταθεί περήφανη και ανεξάρτητη από την εξωτερική βοήθεια στο μέλλον.

Αλλά οι μεταρρυθμίσεις που συχνά καθυστερούν ή εφαρμόζονται μόνο μερικώς, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ύφεση και πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις για την εφαρμογή αργότερα.

Ωστόσο, μόλις πριν από οκτώ μήνες, η Ελλάδα τελικά γυρίζοντας τη σελίδα.
Η οικονομία αναπτυσσόταν, οι επενδύσεις άρχισαν να πάρει και πάλι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Η χώρα έψαχνε για μια επιστροφή στις αγορές και τελειώνει το πρόγραμμα διάσωσης της από το τέλος του περασμένου έτους.


Δυστυχώς, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσετε την επέκταση αυτή για να παράγει μια αξιόπιστη στρατηγική, να βγει από αυτή την κρίση, να ανακτήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα έληξε στις 30 Ιουνίου, όπως έκανε και συναφούς χρηματοδοτικής βοήθειας της.

Οι ελληνικές αρχές θέσπισαν ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων την περασμένη Δευτέρα η κατάσταση ρευστότητας έγινε εξαιρετικά σημαντική. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει τελευταίες πληρωμές της προς το ΔΝΤ.

Αυτό είναι άδικο για τον ελληνικό λαό που αντιμετωπίζουν και πάλι ένα πολύ αβέβαιο μέλλον.

Τώρα, η προτεραιότητα είναι για την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει γρήγορα μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την οικονομική ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι υπεύθυνη και ειλικρινής με τον ελληνικό λαό για τις πιθανές συνέπειες των διαφόρων αποφάσεων κυβέρνηση λαμβάνει.

Η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Στις 27 Ιουνίου, το Eurogroup επανέλαβε ότι «οι αρχές της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμες να κάνουν ό, τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ."


Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση:
Έχουμε μια Banking Ένωσης για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με τη δύναμη πυρός των € 500 δισεκατομμύρια για να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες οικονομίες.
Έχουμε ισχυρότερη δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει πλήρη χρήση των εργαλείων της για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα, και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιβεβαίωσε πρόσφατα τις Νικητής χρηματικές συναλλαγές.

Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ." Και είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.

Με την έκθεση του Πέντε Προέδρων χτίζουμε για τα επιτεύγματά μας για την περαιτέρω ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: ο τόπος Ελλάδα είναι, και παραμένει, στην Ευρώπη. Για να λυθεί αυτό το πολύ δύσκολη κατάσταση από όλες τις πλευρές πρέπει να εργαστούν από κοινού υπεύθυνα για το καλό του ελληνικού λαού.


ΔΗΛΩΣΗ / 15/5314

πηγή http://europa.eu/rapid/press-release_