Sunday, January 24, 2016

Πρόβλεψη για συρρίκνωση του πληθυσμύ κατά 6% για τα επόμενα 25 χρόνια στη Γερμανία από την Destatis....Το Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας θα έρθει σε κίνδυνο από μια μείωση του αριθμού των ατόμων που εργάζονται..Η .εισροή μεταναστών δεν θα αντιστρέψει την μακροπρόθεσμη γήρανση του πληθυσμού και την τόνωση της οικονομίας, αλλά αναμένεται να την επιβραδύνει...

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Ανάλυση: Ακόμη και η Υψηλή μετανάστευση δεν μπορεί να σταματήσει τη γήρανση του πληθυσμού  της Γερμανίας

Συγγραφείς: Steven Arons Γερμανία
13:52 | 22 Ιανουαρίου 2016

Εισροή των νεότερων ανθρώπων θα επιβραδύνει τη δημογραφική τάση, αλλά δεν θα την ανατρέψει, με τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις, αναφέρει η  στατιστική υπηρεσία. 

Η τρέχουσα εισροή μεταναστών στη Γερμανία έχει αυξήσει τις ελπίδες ότι η άφιξη εκατομμυρίων νέοι θα αντιστρέψει την μακροπρόθεσμη γήρανση του πληθυσμού και την τόνωση της οικονομίας, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί μόνο, δεν θα  σταματήσει, η διαδικασία.


Πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η πρόσφατη αύξηση των νέων που αναζητούν να εγκατασταθούν  στη Γερμανία, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το άνευ προηγουμένου κύμα αιτούντων άσυλο, μπορεί να δώσει νέα πηγή ενέργειας σε μια κοινωνία που σταδιακά μετατρέπεται σε γηράσκουσα . Αλλά η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis κατέπνιξαν αυτές τις έννοιες, την Τετάρτη, λέγοντας ότι το τρέχον επίπεδο της μετανάστευσης, ακόμα και αν διατηρηθεί, δεν θα σταματήσει τη γήρανση του πληθυσμού συνολικά.


"Το σημερινό υψηλό κύμα  μετανάστευσης έχει μόνο μια πολύ περιορισμένη επίδραση στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του πληθυσμού. Θα οδηγήσει κυρίως σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθυσμού ", δήλωσε ο Destatis. "Αυτό δεν θα αντιστρέψει την τάση γήρανσης του πληθυσμού."

Η νέα αξιολόγηση εξής επικαιροποιημένες προβολές πληθυσμού που απελευθερώνεται από Destatis τον περασμένο Απρίλιο. Με ένα σενάριο βάσης πρόβλεψη του πληθυσμού θα συρρικνωθεί κατά 6% για τα επόμενα 25 χρόνια, ότι η έκθεση συμψηφισμό κώδωνα του κινδύνου μεταξύ οικονομολόγων και δάνεισε νέα επείγουσα ανάγκη να δημογραφική συζήτηση στη Γερμανία, μόλις λίγους μήνες πριν από τον αριθμό της άφιξης αιτούντων άσυλο κλιμακώθηκε με την τρέχουσα κρίση επίπεδο.

Το φάντασμα ενός στάσιμου Γερμανία σε μεγάλο βαθμό κατοικείται από τους ηλικιωμένους είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πολλοί οικονομολόγοι και ακόμη και στελέχη επιχειρήσεων έχουν τουλάχιστον υποδέχθηκε με επιφύλαξη, αν όχι ολόψυχα αγκάλιασε, η αύξηση της μετανάστευσης

«Δημογραφία δεν πρέπει να ορίσουμε την οικονομική μοίρα," η Γερμανία ομάδα της Barclays »έγραψε σε ένα σημείωμα της έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για να αντιμετωπιστούν οι πολύ δυσμενείς δημογραφικές δυναμική που αντιμετωπίζει η Γερμανία."

Αφήνοντας κατά μέρος το ζήτημα του κατά πόσον ζωτικότητα της Γερμανίας θα εξασθενίσει φορά συνταξιούχους κυριαρχούν στους δρόμους, οι οικονομικές απειλές που προέρχονται από ένα συρρικνούμενο πληθυσμό, που είναι όντως βαρυσήμαντη.

Η ίσως μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στη διατήρηση ενός αρκετά μεγάλου εργατικού δυναμικού, όπως η Γερμανία έχει αρχίσει να αισθάνονται τις πρώτες επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού της. Ήδη, οι γερμανικές λέξεις για την έλλειψη του εργατικού δυναμικού και η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού («Arbeitskräftemangel» και «Fachkräftemangel», αντίστοιχα) συχνά κατατάσσονται στην κορυφή των ανησυχιών που αναφέρονται από τα στελέχη των επιχειρήσεων.

«Μακροπρόθεσμα, το υψηλό ποσοστό αποταμίευσης, ειδικά για τα γερμανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να επισημάνει ανεπαρκών επενδύσεων και είναι μια έλξη για το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, η οποία επηρεάζεται επίσης από δομικά μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού," η οργανισμός πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου, τονίζοντας δημογραφική παρακμή της χώρας ως τους μεγαλύτερους καθοδικούς κινδύνους για την αξιολόγηση ΑΑΑ της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Τα προβλήματα αυτά έχουν ήδη γίνει αρκετά οξεία για να επηρεάσει την ικανότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν, λένε κάποιοι ειδικοί. Περίπου το 60% των εταιρειών που συμμετέχουν σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό εμπορικό επιμελητήριο DIHK στα τέλη Δεκεμβρίου του εν λόγω έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού παρεμποδίζει τις προσπάθειες καινοτομίας τους.

"Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να μετριαστεί οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, επειδή οι επιχειρήσεις έχουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες να βρουν τους κατάλληλους μαθητευόμενους και πανεπιστήμιο εκπαιδευμένο ταλέντο," DIHK κατέληξε στο συμπέρασμα στην έκθεση.

Σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γερμανίας θα έρθει επίσης σε κίνδυνο εάν μια μείωση του αριθμού των ατόμων που εργάζονται καλούνται να πληρώσουν για το κοινωνικό κόστος ενός πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού κατά τη συνταξιοδότησή τους. Το βασικό σενάριο στην Έκθεση για τη Γήρανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 προβλέπεται ότι οι συνδυασμένες δαπάνες των δημόσιων συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μακροχρόνιας φροντίδας θα αναρριχηθεί στο 24% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, από 19% που είναι σήμερα, προσθέτοντας έως και περίπου € 1tln ανά έτος.

Η αύξηση της μετανάστευσης έχει πλέον τροφοδοτήσει τις προσδοκίες ότι το  γκριζάρισμα του πληθυσμού τουλάχιστον θα είναι αργή.

«Χωρίς τη μετανάστευση, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί κατά τα επόμενα 10 έτη, από 1,5% που είναι σήμερα σε μόλις 0,5% ετησίως, η Deutsche Bank έγραψε τον Δεκέμβριο. «Η σταθερότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ιδίως το συνταξιοδοτικό σύστημα pay-as-you-go, θα τεθεί σε δοκιμασία."



Η καθημερινή άφιξη αρκετών χιλιάδων μεταναστών - μια πλημμύρα που αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 2 εκατομμύρια το 2015 και το 2016 - θα αποτρέψει τουλάχιστον μια μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας για τώρα, δήλωσε ο οικονομολόγος ΤΟΥ Timo Klein.

"Η γενική στροφή προς την αύξηση της μετανάστευσης ... ουσιαστικά αλλάζει δυναμική της δημογραφικής εξέλιξης και, συνεπώς, τη μακροπρόθεσμη προοπτική," είπε ο Klein στις αρχές Ιανουαρίου, σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση για την αγορά εργασίας της Γερμανίας. "Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας, αλλά και της προσφοράς εργασίας δεν θα μειωθεί οποτεδήποτε σύντομα."

Αλλά ενώ η καθαρή μετανάστευση μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση καταστρέφουν πισίνα της χώρας του εργατικού δυναμικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός θα εξακολουθεί να συνεχίσει με την ηλικία γρήγορα, πράγμα που σημαίνει μια αναθέτουσα μερίδιο των ατόμων σε ηλικία εργασίας θα πρέπει να υποστούν τις συντάξεις για ένα μερίδιο διόγκωση των συνταξιούχων.

Ακόμη και αν οι μετανάστες συνεχίζουν να καταφθάνουν στο υψηλό ρυθμό που παρατηρείται από το περασμένο καλοκαίρι, ο πληθυσμός της Γερμανίας σε ηλικία εργασίας θα εξακολουθεί να συρρικνωθεί κατά 11% έως το 2040, σύμφωνα με το σενάριο Destatis για την υψηλή καθαρή μετανάστευση. Ο πληθυσμός ηλικίας συνταξιοδότησης θα έχει αυξηθεί κατά 43% κατά την ίδια περίοδο.

Έως το 2040, θα υπάρχουν περίπου 45 εκατομμύρια άτομα σε ηλικία εργασίας και περίπου 21 εκατομμύρια συνταξιούχους, μια αναλογία μόλις πάνω από 2-1, κάτω από ένα ποσοστό άνω του 3-1 σήμερα, Destatis είπε.

Ο πραγματικός πληθυσμός ώθηση από την καθαρή μετανάστευση μπορεί να αποδειχθεί πολύ χαμηλότερο από ό, τι τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν τη μετανάστευση, που οδηγεί σε μια πολύ πιο απότομη επιδείνωση του λόγου των ατόμων σε ηλικία εργασίας για τους συνταξιούχους.

Πράγματι, ένα σενάριο με λιγότερη μετανάστευση φαίνεται όλο και πιθανότερο ενόψει της τρέχουσας πολιτικής αντιδράσεις κατά των αιτούντων άσυλο. Τα πρόσφατα γεγονότα, όπως η μάζα επιθέσεις σε γυναίκες εν μέρει διαπράττονται από πρόσφυγες που ήρθαν πρόσφατα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε διάφορες γερμανικές πόλεις έχουν τροφοδοτήσει αντι-προσφυγικού αισθήματος, πιθανό αποτέλεσμα την έντονη εκλογικά κέρδη από αντι-μεταναστευτικής κόμματα στις επόμενες εκλογές.

Ούτε είναι η θέση της Γερμανίας ως ένας ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες εγγυημένη. Ενώ εύρωστη οικονομία της ξεχωρίζει στην Ευρώπη προς το παρόν, οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές του είναι πολύ λιγότερο βέβαιη, αν μη τι άλλο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της. Η καθαρή μετανάστευση θα μπορούσε να μειώσει γρήγορα, ως αποτέλεσμα. Έχει γυρίσει αρνητικό πριν, το 2008 και το 2009, όταν η οικονομία της Γερμανίας ήταν σε στασιμότητα.

«Το τρέχον προφίλ της ηλικίας πιθανότατα θα διαμορφώσουν την εξέλιξη του πληθυσμού πιο έντονα κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών από τη διαφορά μεταξύ μετανάστευσης και αποδημίας," Destatis έγραψε την Τετάρτη.

"Υψηλή καθαρή μετανάστευση μπορεί να μειώσει το ρυθμό και την έκταση της γήρανσης», αλλά δεν μπορεί να την αντιστρέψει, Destatis συναφθεί.


πηγή https://euroinsight.mni-news.com/