"Η κρίση δεν έχει τελειώσει"
Έκθεση Deutsche Bundesbank Σχόλια από τον Δρ Jens Weidmann που δημοσιεύθηκαν στην Wirtschaftswoche
Έκθεση Deutsche Bundesbank Σχόλια από τον Δρ Jens Weidmann που δημοσιεύθηκαν στην Wirtschaftswoche
Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...
Το 2016 φαίνεται να είναι μια συναρπαστική χρονιά για τους λάτρεις των σπορ. Πρώτη η Γαλλία θα φιλοξενήσει το Euro 2016 UEFA τουρνουά ποδοσφαίρου, τότε η προσοχή θα στραφεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου "η νεολαία του κόσμου" θα αγωνιστεί για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.Αλλά θα είναι το 2016 εξίσου συναρπαστικό στην πειθαρχία της οικονομικής πολιτικής; Πολλοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η μέτρια οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Ωστόσο, μένει να δούμε αν η έξυπνη χάραξη πολιτικής θα κινηθεί οικονομική ανάπτυξη ταχύτητα και να ανοίξει το δρόμο προς μια σταθερή νομισματική ένωση.
Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα: υπάρχει πράγματι μια καλή πιθανότητα ότι η ζώνη του ευρώ θα δείτε ένα ελαφρώς ισχυρότερη ρυθμός της ανάκαμψης.Δύο παράγοντες ενισχύοντας την οικονομία. Για ένα πράγμα, η απότομη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου βάζει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των καταναλωτών, καθώς και η βελτίωση της κατάστασης στην αγορά εργασίας είναι να τους ενθαρρύνει να δαπανούν περισσότερο.Επιχειρήσεις, επίσης, επωφελούνται από χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.
Ο άλλος παράγοντας τόνωσης της οικονομίας είναι η εξαιρετική διευκόλυνση της νομισματική πολιτική, γεγονός που καθιστά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων ευκολότερη τη χρηματοδότηση, ενώ η υποτίμηση του ευρώ καθιστά τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ στο εξωτερικό φθηνότερα.Αυτές οι ισχυρές tailwinds επίσης προωθητική γερμανικών επιχειρήσεων με το ευρύ φάσμα των ανταγωνιστικών προϊόντων σε όλες τις παγκόσμιες αγορές. Αυτό κατά κάποιο τρόπο προς την κατεύθυνση που εξηγεί γιατί το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας έχει αυξηθεί στο 8% των καθυστερήσεων.
Από την άλλη πλευρά, τα κακά νέα είναι ότι η ανάκαμψη απλά δεν είναι αρκετά ισχυρή για να κάνουν επιδρομές σε διαρκή ποσοστό ανεργίας της ζώνης του ευρώ. Η ανεργία παραμένει επίμονα υψηλός σε πολλές χώρες.Στο τέλος του 2015, ο αριθμός των ανέργων στη ζώνη του ευρώ θα είναι σχεδόν έξι εκατομμύρια υψηλότερος από ό, τι ήταν πριν από την οικονομική κρίση και το χρέος. Και οκτώ ετών για την οικονομική κρίση, η οικονομική απόδοση ακόμα δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με τα επίπεδα προ της κρίσης σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών της ζώνης του ευρώ. Οι επιπτώσεις της κρίσης στην καθυστερούν.
Τα βουνά του χρέους πέδησης ανάπτυξης σε ορισμένες περιοχές της ζώνης του ευρώ, αποθαρρύνει πολλές επιχειρήσεις από το να επενδύουν παρά τα χαμηλά επιτόκια. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο τραπεζικός δανεισμός είναι τόσο υποτονική σε αυτές τις χώρες είναι ότι τεράστιοι όγκοι των προβληματικών δανείων συνεχίζουν να ανακόψει τα κέρδη των τραπεζικών συστημάτων και των επιπέδων κεφαλαίου.
Η Γερμανία είναι μία από τις λίγες εξαιρέσεις εδώ, ως προς την απασχόληση και την οικονομική παραγωγή έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αλλά δεν είναι όλα ηλιοφάνεια και τα τριαντάφυλλα στη Γερμανία. Ένας παράγοντας που επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας είναι η δημογραφική αλλαγή, η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για δράση σε δύο μέτωπα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Η ανεργία, το χρέος και η δημογραφική αλλαγή - πολλά από τα βάρη αυτά θα είναι πιο εύκολο να φέρει, αν θα μπορούσαμε να μετατοπίσουν τις οικονομίες μας σε μια ισχυρότερη αναπτυξιακή πορεία. Ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία, έχουν ήδη επιτύχει πολλά σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, όπως ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην τελευταία της έκθεση για Πηγαίνοντας ανάπτυξη, οι προσπάθειες μεταρρύθμισης στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της είχαν διακοπεί από τα τέλη. Δυστυχώς, η Γερμανία δεν δώσει το καλό παράδειγμα εδώ, είτε. Οι προκλήσεις που θέτουν οι δημογραφικές αλλαγές, η αυξανόμενη πίεση του ανταγωνισμού που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση και οι επιπτώσεις του διακόπτη ενεργειακής πολιτικής εξακολουθούν να περιμένουν για επιτακτικούς απαντήσεις οικονομικής πολιτικής. Η εισαγωγή της δυνατότητας να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη στα 63 έκανε το δημογραφικό πρόβλημα χειρότερο. Έτσι πρόσφατη παρατήρηση του ΟΟΣΑ ότι η βούληση της Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση είναι ανεπαρκής, δεν έρχονται ακριβώς έξω από το μπλε.
Το τεράστιο βουνό του χρέους που βαρύνει τις χώρες της ζώνης του ευρώ, τονίζει την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Αλλά εδώ, πάρα πολύ, μεταρρυθμιστική κόπωση φαίνεται να έχουν θέσει σε. Τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι οι χώρες οι οποίες υπόκεινται στον προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πράγμα που σημαίνει ότι από δικαιώματα, θα έπρεπε την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική τους κατά το επόμενο έτος. Όσον αφορά τις χώρες που ήδη τρέχει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3% (και, ως εκ τούτου, στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου), που έχουν την πρόθεση να παγιωθεί, αλλά σχεδιάζει να εφαρμόσει μόνο το ένα τέταρτο του τι προβλέπει το Σύμφωνο. Τα χαμηλά επιτόκια φαίνεται να προώθηση την ψευδαίσθηση της βιωσιμότητας, με πολλούς υπουργούς Οικονομικών της φαινομενικά πεπεισμένος ότι οι χώρες τους μπορούν να επωμιστούν ακόμα υψηλότερα επίπεδα του χρέους - δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Επιτροπή στρέφεται συχνά τα στραβά μάτια στις δημοσιονομικές παραβάσεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υπονόμευση της δέσμευσης ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων.
Τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, εν μέρει λόγω της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εγκρίθηκε από το Ευρωσύστημα, το οποίο άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε μεγάλη κλίμακα την άνοιξη. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα αντιμετωπίσει την πραγματική δοκιμή οξύ όταν τα επιτόκια αρχίσουν να ανασηκώνει και πάλι. Ένα πράγμα είναι σίγουρο - από τη στιγμή που καθίσταται αναγκαία για την έξοδο από την υπερ-επεκτατική νομισματική πολιτική για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αυτό το βήμα δεν πρέπει να αναβληθεί για το φόβο ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Αυτό είναι το χρονικό σημείο κατά το Ευρωσύστημα θα πρέπει να αγωνιστούμε για την ανεξαρτησία του.
Όσοι προσπαθούν να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης ποδόσφαιρο ή ο χρυσός Ολυμπιονίκης το επόμενο έτος θα πρέπει να πάτε στο πολύ τα όριά τους. Χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης θα έχουν πολλές προκλήσεις της δικής τους να ξεπεράσουν το 2016, επειδή υπάρχει ένα πράγμα που ισχύει τόσο για τη Γερμανία και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της: τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη, τα υγιή δημόσια οικονομικά και εύρωστη αγορά εργασίας δεν είναι απλώς δημιουργούνται από το πουθενά, αλλά είναι το αποτέλεσμα της έξυπνης οικονομικής πολιτικής.
πηγή http://www.bundesbank.de/Redaktion/EN/Standardartikel/Press/