Saturday, January 23, 2016

Παρά τις βελτιώσεις , και την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ... οι επιπτώσεις της κρίσης εξακολουθούν να είναι αισθητές.... περισσότερο έχει πληγεί η Ελλάδα...με την ανεργία των νέων..

                                                        Δελτίο  Τύπου

Παρουσίαση της  Επιτρόπου για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα της εργασίας, η Marianne Thyssen, για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη .

Βρυξέλλες, 21 του Ιανουαρίου 2016

Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσω σήμερα την τελευταία αναθεώρηση της Απασχόλησης και κοινωνικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τα βασικά ευρήματα. Πρώτον, τα καλά νέα - θα ήθελα να ξεκινήσω με κάποιες θετικές εξελίξεις που παρατηρήθηκαν κατά το τελευταίο έτος:
Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται. Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίστηκε και την απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται στους περισσότερους τομείς και για όλες τις ηλικίες.


Μόνιμη και θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν επίσης αυξηθεί. Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες, και τα άτομα άνω των 50 ετών εργασίας. Περισσότεροι νέοι άνθρωποι είναι πίσω σε θέσεις εργασίας ή ασχολούνται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση - τις δράσεις μας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: τα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος τους.



Παρά τις βελτιώσεις αυτές, οι επιπτώσεις της κρίσης εξακολουθούν να είναι αισθητές. Ακόμη πιο ανησυχητικό, η κριτική μας αποκαλύπτει ότι η κρίση έχει διευρύνει τις ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Τα ποσοστά απασχόλησης διαφέρουν παρά πολύ, από μόλις 55% στην Ελλάδα έως 81% στη Σουηδία.
Αν και η ανεργία έχει μειωθεί στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, τα ποσοστά ανεργίας εξακολουθούν να είναι πάνω από 20% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Αντιθέτως, για τη Γερμανία είναι τόσο χαμηλά όσο 5%.
Η μεγάλης κλίμακας χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας δεν οδηγεί πάντα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Κύπρος, κοντά στο 95% του συνόλου των συμβάσεων ορισμένου χρόνου είναι ακούσιες, ενώ στην Αυστρία είναι μόλις γύρω στο 9%


Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις μειονεκτούσες ομάδες, πάλι με μεγάλες διαφορές από τις χώρες:
Η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι πάνω από 40% στην Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία.
Το ποσοστό απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας είναι μόλις 34% στην Ελλάδα, ενώ φθάνει το 74% στη Σουηδία.
Και εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό κενό στην απασχόληση μεταξύ ανδρών και γυναικών.



Με λίγα λόγια, οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ έχει αυξηθεί περαιτέρω. Οι διαφορές αυτές είναι απαράδεκτες, διότι εμποδίζουν την ανάπτυξη και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε μια πραγματικά «κοινωνική» Ευρώπη.

Φέτος, η ανάλυση χρησιμεύει ως πυξίδα για τη δημιουργία των ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη τόσο πολύ ανάγκη. Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε αυτό που πιστεύω ότι είναι τα βασικά ζητήματα.




Κατ 'αρχάς, η σημασία της εργατικής και κοινωνικής νομοθεσίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.Έκθεση έγγραφα Η φετινή καλλιέργεια κατακερματισμού της αγοράς εργασίας, που οδηγούν σε άνιση κατανομή των ευκαιριών θέσεων εργασίας και πιο επισφαλής ζωή για ορισμένους από τους πολίτες μας.Για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών στον κόσμο της εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να υποβάλει ένα ευρωπαϊκό πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτό θα είναι ένα πλαίσιο αναφοράς που βασίζονται στις αξίες και τις αρχές που χαρακτηρίζουν την ουσία του 21ου αιώνα κοινωνική οικονομία της αγοράς. Θα πρέπει να κάνει τις αγορές εργασίας μας και η ευρωπαϊκή κοινωνική οικονομία της αγοράς πιο ανθεκτική και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τόσο την ευελιξία και την ασφάλεια σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε για μια ευρύτερη αναθεώρηση της νομοθεσίας της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας μας καθώς και τρόπους για τη βελτίωση ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ζωής των ανθρώπων και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.




Δεύτερον, η ανάγκη να επενδύσουν και να κάνουν καλύτερη χρήση του δυναμικού της ΕΕ. Παρά την υψηλή ανεργία, πολλοί εργοδότες αναφέρουν δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού με την σωστή skills.The ΕΕ ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων. Πρέπει να προβλέπουν καλύτερα τις ανάγκες των εργοδοτών και να κάνουν καλύτερη χρήση των υφιστάμενων δεξιοτήτων. Η Επιτροπή θα προτείνει μια Ατζέντα για νέες δεξιότητες για την Ευρώπη αργότερα αυτό το έτος για να βοηθήσει να κλείσει το χάσμα δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, η κινητικότητα των εργαζομένων εντός της ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη χρήση των δεξιοτήτων και γνώσεων. Η κινητικότητα της εργασίας συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας σε ορισμένες χώρες, ενώ πλήρωση των κενών θέσεων σε άλλους, και συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη. Ωστόσο, η κινητικότητα παραμένει περιορισμένη, με μόνο το 4% των ανθρώπων που γεννήθηκαν στην ΕΕ που ζει σε άλλο κράτος μέλος. Την πρόταση της κινητικότητας της εργασίας μας επί του παρόντος στο πλαίσιο της προετοιμασίας επιδιώκει να διευρύνει τις ευκαιρίες για όλους εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα οι κανόνες είναι σαφείς, δίκαιες και εκτελεστή.




Και επιτρέψτε μου να έρθει στο τελευταίο τρίτο σημείο, τον καίριο ρόλο του κοινωνικού διαλόγου για την επίτευξη αποκλεισμούς ανάκαμψη. Είναι σαφές ότι οι προκλήσεις που παρουσιάζουν μπροστά μια κοινή αποστολή με συντονισμένες προσπάθειες επίπεδα al: ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και της κινητοποίησης των κοινωνικών εταίρων μας.




Εν κατακλείδι, το 2015 επανεξέταση της απασχόλησης και των κοινωνικών εξελίξεων καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να επιστρέψετε στην σύγκλιση, τόσο από οικονομικής όσο και κοινωνικής. Αντί να απομακρυνόμαστε, θα πρέπει να αναπτυχθούν από κοινού στην Ευρώπη. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί στο στόχο αυτό. Ανάπτυξη και την απασχόληση παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Μετά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση της μακροχρόνια ανέργων, η Εγγύηση για τη Νεολαία και την Πρωτοβουλία απασχόληση των νέων, φέτος θα προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις προτάσεις για ένα ευρωπαϊκό πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σχετικά με την κινητικότητα της εργασίας και στις δεξιότητες. Θα συνεχίσουμε την πλευρά εργάζεται δίπλα με τους κοινωνικούς εταίρους για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης αποκατάστασης. Υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε, αλλά είμαι απολύτως αποφασισμένος να κάνει μια «κοινωνική τριπλό Α" για την Ευρώπη πραγματικότητα.


Ευχαριστώ.

SPEECH/16/127

πηγή http://europa.eu/