Thursday, March 24, 2016

Αντί να θεσπίζουμε επενδυτικά κίνητρα που στηρίζονται και στηρίζουν τη φορολογική ειλικρίνεια και συνέπεια, αυξάνουμε τους ονομαστικούς συντελεστές προς όφελος της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον έντονα περιορισμένης ρευστότητας.....ΣΕΒ

23 Μαρτίου 2016                           Δελτίο Τύπου

«Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: Φορολογικά Κίνητρα, Άρση Αντικινήτρων και Επενδύσεις»


Με βασικό μήνυμα ότι «η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, οι επενδύσεις και η ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης είναι προϋποθέσεις για να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα με προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας» πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη, 23.3.2016) εκδήλωση του ΣΕΒ, με θέμα: «Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: Φορολογικά Κίνητρα, Άρση Αντικινήτρων και Επενδύσεις». 

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά, στην Εθνική Τράπεζα, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πακέτο επενδυτικών φορολογικών κίνητρων με βασικούς μοχλούς την έξυπνη φορολογία και την άρση των αντικινήτρων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στη χώρα μας -γύρω στα 100 δις ευρώ μέχρι το 2022- μέσα από την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. 

Μιλώντας στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του ΣΕΒ, ξεκαθάρισε ότι σήμερα χρειάζεται εκσυγχρονισμός των φορολογικών διαδικασιών, άρση των φορολογικών αντικινήτρων και θέσπιση ισχυρών οριζόντιων επενδυτικών κινήτρων. Τόνισε, δε, ότι «αντί να θεσπίζουμε επενδυτικά κίνητρα που στηρίζονται και στηρίζουν τη φορολογική ειλικρίνεια και συνέπεια, αυξάνουμε τους ονομαστικούς συντελεστές προς όφελος της φοροδιαφυγής και φοροκλοπής, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον έντονα περιορισμένης ρευστότητας». 

 Ο κ. Βασιλάκης σχολίασε στο σημείο αυτό τις κυοφορούμενες προτάσεις για αύξηση των φορολογικών συντελεστών, επισημαίνοντας ότι η υπερφορολόγηση των πιο παραγωγικών και αποδοτικών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι συνταγή αποτυχίας. Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις τόνισε ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί τον κανόνα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ ως προς την φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και τη φορολόγηση της εργασίας, τόσο σε επίπεδο φόρων όσο και σε εισφορών. «Χρειαζόμαστε μέτρα που θα εκσυγχρονίσουν το φορολογικό περιβάλλον και θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα και στο πλαίσιο αυτό η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η διεύρυνση της ηλεκτρονικής τραπεζικής και κυρίως η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές των επιχειρήσεων θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα ωφελήσουν και τις επιχειρήσεις και το ελληνικό κράτος». 

 Ενδεικτικά, σύμφωνα με Μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ, μόνο από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης το ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις μπορεί να φθάσει το 1,5 δις €, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια να μειωθούν έως 80% και το Κράτος να βάλει στα ταμεία του επιπλέον ΦΠΑ έως 1 δις € κάθε χρόνο. 


Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μπει μια τάξη και συνέπεια στους έγκαιρους φορολογικούς ελέγχους των εταιριών. Όπως τόνισε, χρειαζόμαστε αποτελεσματικούς μηχανισμούς, όπως το Φορολογικό Πιστοποιητικό, που δεν έχει ανανεωθεί ακόμη για τα φορολογικά έτη από την 1/1/2016, το οποίο αποτελεί μία σημαντική καινοτομία στον τομέα των ελέγχων συμβάλλοντας άμεσα και αποτελεσματικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, σε μια περίοδο που η διοίκηση αναζητεί πολλές φορές ευφάνταστους και αμφιλεγόμενου αποτελέσματος τρόπους για να κλείσει την τρύπα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία της ΕΛΤΕ-Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για την εφαρμογή του Φορολογικού Πιστοποιητικού, για τις χρήσεις 2011 έως 2014, το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης των επιχειρήσεων ανήλθε στο 92%, η φορολογική βάση διευρύνθηκε κατά 5,5 δις €, ενώ τα φορολογικά έσοδα για το Κράτος υπολογίζονται περί τα 400 εκατ. € ετησίως για την τετραετία 2011-2014. 

Κλείνοντας την παρέμβασή του για τα φορολογικά αντικίνητρα στις επενδύσεις ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, προτείνοντας τη σύσταση περιφερειακών επιτροπών επίλυσης των διαφορών από τη λειτουργία των οποίων αναμένονται ετήσια φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 100 εκ. € για τα επόμενα 5 έτη. Παράλληλα πρότεινε, εκ μέρους του ΣΕΒ, την ανάγκη επέκτασης του χρόνου συμψηφισμού των φορολογικών ζημιών με μελλοντικά κέρδη από 5 χρόνια που είναι σήμερα σε 10 χρόνια, προκειμένου να διασφαλισθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των υψηλών ζημιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα έτη της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Χάρης Κυριαζής, Πρόεδρος, Στέγη της Ελληνικής Βιομηχανίας & ΙΒΕΠΕ – ΣΕΒ, Σύμβουλος Διοίκησης ΣΕΒ, παρουσίασε τον πυρήνα των προτάσεων του ΣΕΒ, για την ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού, αναλύοντας δύο προτάσεις που αφορούν στην εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω μεταφερόμενων υπερ-αποσβέσεων) και στην ενθάρρυνση εμβληματικών επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.α., όπου προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, προτείνεται η φορολογία να μειωθεί στο 20% για επενδύσεις μεγαλύτερες των 100εκ. € ή/και για περισσότερες από 1000 νέες προσλήψεις.

 Όπως τόνισε στο πακέτο προτάσεων που προτείνει ο ΣΕΒ περιλαμβάνονται, επιπλέον, μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως είναι η δημιουργία μονάδων «κοινών υπηρεσιών – (shared services)», οι επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και στην καινοτομία μέσα από μια ενεργητική φορολογική λογική ισχυρών κινήτρων που ευθυγραμμίζουν την Ελλάδα με επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Στην εκδήλωση για την «Ελληνική Οικονομία: Προσαρμογή, Επενδύσεις και το Νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο» μίλησε επίσης ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, Chief Economist, ΣΕΒ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γεώργιος Βενιέρης, Πρόεδρος της ΕΛΤΕ- Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ενώ ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ, παρουσίασε τα στοιχεία της ΕΛΤΕ για το «Φορολογικό Πιστοποιητικό: Αξιολόγηση Υλοποίησης/Χρήσης και Παρουσίαση Συμπερασμάτων». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του κ. Τρύφωνος Αλεξιάδη, Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εκπροσώπησε τη Δημόσια Διοίκηση και στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για ένα Φιλικό Φορολογικό Περιβάλλον, που ακολούθησε με συντονιστή τον κ. Κώστα Σφακάκη, Σύμβουλο Διοίκησης ΣΕΒ για Φορολογικά Θέματα και με τη συμμετοχή των κ.κ. Γρηγόρη Δικαίου, Οικονομικού Διευθυντή Τομέα Ελλάδος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Μιχάλη Μασουράκη, Chief Economist, ΣΕΒ, Ιωάννη Σταυρόπουλου, Δικηγόρου, διαχειριστή Εταίρου της Δικηγορικής Εταιρείας Σταυρόπουλος & Συνεργάτες.




πηγή  http://www.sev.org.gr