Saturday, April 2, 2016

Η απαισιοδοξία των καταναλωτών για το προσεχές διάστημα πλέον προσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά του 2011, οι προσδοκίες ανεργίας ξεπερνούν τα επίπεδα του 2013, οι αποταμιεύσεις υποχωρούν και η οικονομική κατάσταση αξιολογείται όλο και δυσμενέστερη....ΣΕΒ

Απόσπασμα από το Εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία ... ΣΕΒ

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις


Οικονομικό κλίμα: Μικρή βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο του 2016 (στις 90,1 μονάδες από 89 τον προηγούμενο μήνα), κυρίως λόγω της βελτίωσης των προσδοκιών στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και τη βιομηχανία, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφει νέα σημαντική υποχώρηση (στις -71,9 μονάδες από -66,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, Διάγραμμα 5). 

Η απαισιοδοξία των καταναλωτών για το προσεχές διάστημα πλέον προσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά του 2011, οι προσδοκίες ανεργίας ξεπερνούν τα επίπεδα του 2013, οι αποταμιεύσεις υποχωρούν και η οικονομική κατάσταση αξιολογείται όλο και δυσμενέστερη.

Από την άλλη, το κλίμα στη βιομηχανία βελτιώνεται λόγω κυρίως της αύξησης των παραγγελιών και των υψηλότερων αναμενόμενων τιμών, που αντισταθμίζουν τη μείωση στο βιβλίο παραγγελιών εξαγωγών και την εξέλιξη της απασχόλησης (Διάγραμμα 6), το κλίμα στις υπηρεσίες ενισχύεται με τις προσδοκίες πρόσληψης συνεχίζουν να βελτιώνονται όπως και στο λιανεμπόριο, παρόλο που σε αυτό υποχωρούν οι παραγγελίες και η προβλεπόμενη ζήτηση. 

Τέλος, στον κατασκευαστικό κλάδο υπάρχει βελτίωση από χαμηλά επίπεδα σε δείκτες δραστηριότητας αλλά υποχωρούν οι προσδοκίες πρόσληψης.

Προϋπολογισμός κεντρικής κυβέρνησης: Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Φεβρουαρίου 2016 δείχνουν την ενίσχυση, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2015, των εσόδων όπως από ΦΠΑ (επιπλέον έσοδα κατά €150 εκατ., λόγω των αυξημένων συντελεστών) και από φόρου περιουσίας (περίπου €100 εκατ. επιπλέον έσοδα), αλλά και υστερήσεις για παράδειγμα στα έσοδα από ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων και φόρο εισοδήματος. 

Η σημαντική βελτίωση των προ επιστροφών εσόδων προέρχεται και από την είσπραξη υψηλών λοιπόν μη φορολογικών εσόδων ύψους €1.3 δις., τα οποία είναι αυξημένα από το αντίστοιχο έσοδο €940 εκατ. στο δίμηνο 2015 και €355 τον Ιανουάριο 2016. Σημειώνεται ότι περιλαμβάνει το μέρισμα της ΤτΕ που προέκυψε σημαντικά υψηλότερο από το προϋπολογισμένο ύψος του, ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο η ΤτΕ είχε καταβάλλει πληρωμές για το μερίδιο της στα ANFA / SMP. Μαζί με τη συγκράτηση των δαπανών, περιλαμβανομένων και των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, και κυρίως των μη πληρωμών οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, αυξήθηκε το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα στα €3 δις από €1,2 δις. πέρυσι.


ΓΕΜΗ: Μετά τη μεγάλη αύξηση των διαγραφών επιχειρήσεων το Δεκέμβριο 2015, σταδιακά ο αριθμός των διαγραφών υποχωρεί, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα (Διάγραμμα 7). Οι ιδρύσεις επιχειρήσεων από την άλλη παραμένουν αποδυναμωμένες, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά του Αυγούστου 2015 αλλά παραμένοντας σταθερά μειωμένες σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του 2014 και της προ capital controls εποχής.

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο: Με μειωμένες εισπράξεις και αφίξεις ξεκίνησε το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιανουάριο, ωστόσο ο μήνας αυτός δεν είναι ενδεικτικός για την πορεία του τουρισμού στο σύνολο του έτους, ενώ οι προσδοκίες γενικά για το 2016 είναι θετικές. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα €161 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση -4,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015 (Διάγραμμα 8), ενώ οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 559 χιλ. από 606 χιλ. (-7,8%), κυρίως λόγω του μειωμένου αριθμού αφίξεων από χώρες της ΕΕ εκτός της Ευρωζώνης κατά -17,7% (Διάγραμμα 9). 


Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε (+3,4%) συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών του 2015.


Τραπεζική χρηματοδότηση και καταθέσεις: Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις συνέχισε να υποχωρεί τον Φεβρουάριο του 2016 (-1,6%, Διάγραμμα 10), όπως και το υπόλοιπο των καταθέσεων, το οποίο περιορίστηκε στα €121,7 δισ. (σύνολο επιχειρήσεων και νοικοκυριών) κυρίως λόγω της εκροής καταθέσεων των νοικοκυριών κατά €707 εκατ., έπειτα από δύο μήνες θετικής ροής (Διάγραμμα 11), γεγονός το οποίο συνδυάζεται με την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και καταδεικνύει ότι οι ανησυχίες των νοικοκυριών αυξάνονται εκ νέου.

πηγή   http://www.sev.org.gr