Monday, July 11, 2016

Κύπρος - Τα εγχώρια νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένες, με το συνολικό χρέος να φτάνει το 358,1% του ΑΕΠ .. - ΚΤτΚ

Δελτίο Τύπου - Έκθεση για το Χρέος των Νοικοκυριών και των Μη Χρηματοοικονομικών Επιχειρήσεων Μάιος 2016


Τα εγχώρια νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένες, με το συνολικό χρέος να φτάνει το 358,1%1 του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015.


 Ωστόσο, οι δείκτες χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρέμειναν σε σχετικά σταθερά επίπεδα με ελάχιστη πτώση στο 127,7% και 230,4%2 του ΑΕΠ αντίστοιχα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο επίπεδο του 249,9% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε σύγκριση με 258,7% το προηγούμενο έτος. Η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων συνεχίζει να είναι δυσχερής και αντανακλάται στον υψηλό συνολικό (δηλαδή των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων) δείκτη εξυπηρέτησης των δανείων και στον υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων των τραπεζών, ειδικά στην περίπτωση των δανείων προς τον ευρύτερο τομέα των ακινήτων, στον οποίο οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.


Μολονότι τα επίπεδα χρέους παραμένουν υψηλά, τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν μια σταθεροποίηση και παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην οικονομική θέση των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού (καθαρή αξία) των νοικοκυριών μειώθηκαν στο 107,9% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2015. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία παθητικού των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρέμειναν υψηλά στο 227,4% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015, συνεχίζοντας την άνοδό τους από το περσυνό επίπεδο. Οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης περιορίζεται και πιθανόν οι τιμές να σταθεροποιούνται στο κατώτατό τους επίπεδο, καθώς υπάρχουν νέες ενδείξεις εγχώριας ζήτησης και ζήτησης από το εξωτερικό, υποβοηθούμενη από την μείωσης των δανειστικών επιτοκίων. 


Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, είχαν αναληφθεί ουσιαστικά μέτρα πολιτικής και το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής είχε εφαρμοστεί ‐ γεγονός που αποδείχθηκε σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό των επιπτώσεων του υψηλού επιπέδου του χρέους και των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο χρηματοοικονομικός τομέας. Προβλέπεται αύξηση κατά 2,0%3 στο ΑΕΠ για το 2016, που αναμένεται να χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες. Αυτό καταδεικνύει ότι η Κυπριακή οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης μετά από τρία χρόνια συρρίκνωσης. Οι κυπριακές τράπεζες σημειώνουν πρόοδο στην αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Οι πρόσφατες βελτιώσεις στα νομικά μέσα που διέπουν τις εκποιήσεις μπορεί να διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις των δανείων. Αυτή η προσπάθεια συμπληρώνεται από ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο αφερεγγυότητας, το οποίο προβλέπεται ότι θα διευκολύνει την αναδιάρθρωση των δανείων. 

 Επιπλέον, η  Πιο πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ μπορεί για το 2016 να αυξηθεί κατά περισσότερο από 2,5%. επιστροφή της χώρας σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη από τις αρχές του 2015, μετά από τρία χρόνια πραγματικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ, βοηθά επίσης τις προσπάθειες των τραπεζών στις αναδιαρθρώσεις των δανείων και μειώνει τον κίνδυνο της περαιτέρω αύξησης του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τον Φεβρουάριο του 2015 σε απόλυτους αριθμούς, και έχουν σημειώσει μείωση από τότε. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει στο να απελευθερωθούν οικονομικοί πόροι στο τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας. Γίνονται συνεχείς προσπάθειες, όπως η νέα νομοθεσία για την επίσπευση της μεταβίβασης των τίτλων ιδιοκτησίας, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Αναμένεται ότι το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση δανείων από τις τράπεζες θα τεθεί εντός του τρέχοντος έτους ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.




πηγή http://www.centralbank.gov.cy/