Saturday, December 3, 2016

Ελληνική Οικονομία - Το Γ’ 3μηνο του 2016 το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση +1,8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης ..- ΣΕΒ

Απόσπασμα από το Εβδομαδιαίο δελτίο για την Ελληνική οικονομία - από τον ΣΕΒ



Οικονομικές εξελίξεις

ΑΕΠ: Οι νέες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του Γ’ 3μήνου, ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Πιο αναλυτικά, το Γ’ 3μηνο του 2016 το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση +1,8% σε ετήσια βάση (έναντι +1,5% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, Διάγραμμα 6), κυρίως λόγω της ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία επανήλθε στο επίπεδο των €32 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση +5,1% σε σύγκριση με το Γ’ 3μηνο του 2015, όταν είχε μειωθεί κατά -4,1% λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που οδήγησαν στην τραπεζική αργία και στη επιβολή των capital controls (Διάγραμμα 7). Η μεταβολή του ΑΕΠ κατά το Γ’ 3μηνο του 2016, οφείλεται επίσης στην αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά +12,6% (Διάγραμμα 8) και των συνολικών εξαγωγών κατά +10,2%. Κατά το πρώτο 9μηνο του έτους, το ΑΕΠ εμφανίζει θετική μεταβολή (+0,16%), ενώ για να επιτευχθεί ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού για ύφεση -0,3% στο σύνολο του 2016, το Δ’ 3μηνο του έτους η ύφεση δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το -1,7%, γεγονός που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτιμάται σχεδόν βέβαιο, εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η 2η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.


Λιανικές πωλήσεις: 

Σημαντική άνοδο +3,2% παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2016 ο όγκος λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων, έναντι υποχώρησης -1% τον προηγούμενο μήνα και -1,5% τον Σεπτέμβριο του 2015, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία που είχε διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι και τον Αύγουστο του 2016 (-1,9% το Β’ 6μηνο του 2015 και -2,2% το Α’ 6μηνο του 2016), με εξαίρεση τον Ιούλιο του 2016, όταν καταγράφηκε αύξηση +9,6% οφειλόμενη κατά κύριο λόγο στη μεγάλη πτώση τον Ιούλιο του 2015 με την εφαρμογή των capital controls (Διάγραμμα πρώτης σελίδας). Η αύξηση του Σεπτεμβρίου του 2016 οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων σε supermarkets (+5%), πολυκαταστήματα (+6,7%) και σε καταστήματα βιβλίων - ειδών δώρου – προϊόντων τεχνολογίας (+9,8%). Συνολικά, κατά το πρώτο 9μηνο του 2016 ο όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων εμφανίζει οριακή μείωση (-0,2% έναντι -0,3% το αντίστοιχο διάστημα το 2015), με τα πολυκαταστήματα, τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης να κινούνται έντονα ανοδικά (+9,7% και +6,9% αντίστοιχα, Διάγραμμα 9).



Οικονομικό κλίμα: Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο του 2016, κινούμενος στις 92,4 μονάδες (έναντι 93,8 τον προηγούμενο μήνα και 87,1 μονάδες τον Νοέμβριο του 2015), κυρίως ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την ώρα που οι επιχειρηματικές προσδοκίες στους περισσότερους τομείς καταγράφουν θετική πορεία (Διάγραμμα 10). Ειδικότερα, στη βιομηχανία οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και των εξαγωγών υποχωρούν ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι περισσότερο απαισιόδοξες. Στους υπόλοιπους τομείς το κλίμα βελτιώνεται, ιδίως στο λιανικό εμπόριο, όπου οι προσδοκίες των επιχειρήσεων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων κινούνται σε θετικό έδαφος, ιδίως αναφορικά με τη δραστηριότητά τους κατά το επόμενο διάστημα, το επίπεδο των νέων παραγγελιών αλλά και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης, το ισοζύγιο των οποίων εξακολουθεί να είναι θετικό. 

Ανάλογη περίπου εικόνα παρουσιάζεται και στον τομέα των υπηρεσιών, με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης να βελτιώνονται και τις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της απασχόλησης να περιορίζονται σημαντικά, ενώ στις κατασκευές οι έντονα αρνητικές προσδοκίες βελτιώνονται ελαφρά τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση. Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου τον Νοέμβριο του 2016, έπειτα από άνοδο τους δύο προηγούμενους μήνες, και εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (Διάγραμμα 11). Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνονται ελαφρώς, επηρεαζόμενοι ενδεχομένως από το επερχόμενο το 2017 κύμα υπερφορολόγησης και από την εφαρμογή των νέων μέτρων που συζητούνται στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως σχετικά με τις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια.


Χρηματοδότηση και καταθέσεις: Σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα καταγράφουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τη χρηματοδότηση και τις καταθέσεις τον Οκτώβριο του 2016. Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροη χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν θετική (+€126 εκατ.), ενώ ο ρυθμός ετήσιας μεταβολής διαμορφώθηκε σε οριακά θετικό επίπεδο (+0,1% έναντι -1,6% ένα χρόνο πριν). Αντίστοιχα, οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €1,16 δισ., κυρίως λόγω της θετικής ροής καταθέσεων των νοικοκυριών (+€657 εκατ.), η οποία οφείλεται εν μέρει στην καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων (Διάγραμμα 12).


Εκτέλεση προϋπολογισμού: Τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την καλή πορεία των εσόδων από φόρους τον Οκτώβριο. Σε ότι αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ (€1.296 εκατ. τον Αύγουστο 2016 και €1.586 το Σεπτέμβριο 2016), αυτά εμφανίζονται αυξημένα κατά €130 εκατ. σε σχέση με τον Οκτώβριο 2015 και έτσι η αύξηση σε σχέση με το 2015 παραμένει, αλλά είναι μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο όταν η αύξηση ήταν €206 εκατ. Συνεπώς η αύξηση από τις εταιρείες που υποβάλλανε δηλώσεις ΦΠΑ τον Αύγουστο, δηλαδή τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό και όχι απλογραφικό σύστημα βιβλίων. Η εξέλιξη αυτή έχει ενδιαφέρον στο βαθμό που δείχνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ οδήγησε σε μεγαλύτερη συνεισφορά, και αντίστοιχα επιβάρυνση, των πιο οργανωμένων και κατά τεκμήριο μεγαλύτερων επιχειρήσεων, σε σχέση με τις λιγότερο οργανωμένες επιχειρήσεις (Διάγραμμα 13). Επίσης, σημαντικά αυξημένα ήταν τα έσοδα από φόρο εισοδήματος τα οποία ανήλθαν σε €1.428, από €922 εκατ. τον Οκτώβριο 2015 και εμφανίζοντας έτσι μια επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης (Διάγραμμα 14). 

Αντίθετα, τα έσοδα από φόρους περιουσίας μετά την ισχυρή, σε σχέση με τον πρώτο μήνα είσπραξης του 2015, επίδοση υποχώρησαν με σχετικά ταχύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα τα έσοδα του πρώτου διμήνου είσπραξης του 2016 να κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (υστέρηση €24 εκατ.). Αξίζει επίσης να επισημανθεί η κόπωση των εσόδων από ΕΦΚ σε καύσιμα και καπνά, μαζί με τα σχετικά έσοδα από ΦΠΑ, ενόψει της επικείμενης σημαντικής αύξησης τους (Δελτίο 10/11/2016).



πηγή http://www.sev.org.gr/