Thursday, December 8, 2016

Ελληνική Οικονομία - 3η Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ - Τα πραγματικά οφέλη στους καταναλωτές στις επιχειρήσεις και στις αγορές ..

Δελτίο Τύπου -  Εκδήλωση ΣΕΒ-ΟΟΣΑ για την παρουσίαση των συστάσεων για τη βελτίωση του ανταγωνισμού



«Εργαλειοθήκη ΙΙΙ ΟΟΣΑ: το άνοιγμα των αγορών και η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για κάθε οικονομία»

Ειδική ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της 3ης εργαλειοθήκης που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, με τη συμμετοχή 80 στελεχών επιχειρήσεων, εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, εκπροσώπων της Πολιτείας και της Υπηρεσίας Τεχνικής υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. 
Τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν την εκδήλωση ήταν τα ακόλουθα: 

  • Τι αλλάζει στη λειτουργία των επιχειρήσεων με την 3η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ;
  • Ποιες αλλαγές θα προκύψουν στις αγορές των κατασκευών, του χονδρεμπορίου, του φαρμάκου, των ΜΜΕ καθώς και επιλεγμένων κλάδων της μεταποίησης από την εφαρμογή των 356 συστάσεων που περιελάβανε η σχετική μελέτη και που έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούνται από την ελληνική κυβέρνηση; 
  • Με τις συστάσεις θα αρθούν τα πραγματικά εμπόδια των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους και θα ενισχυθεί στην πράξη ο ανταγωνισμός; Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη αλλά και κόστη για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία; 

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Ηλίας Ξανθάκος, που συντόνισε το έργο για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε στο μέγεθος και τη σημασία του έργου, σημειώνοντας ότι «η 3η Εργαλειοθήκη αντιμετωπίστηκε, στρατηγικά, ως μία δυνατότητα ουσιαστικής μεταρρύθμισης, και όχι απορρύθμισης, βασικών τομέων της οικονομίας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η υλοποίησή της θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που επιχειρείται στην Ελλάδα.»

Στο μήνυμά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος, επισήμανε ότι «το άνοιγμα των αγορών και η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για κάθε οικονομία. Είναι λυπηρό, βέβαια, ότι από τις συνολικά 773 συστάσεις τα τελευταία 4 χρόνια έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα 484 και στην πράξη γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτές. Εδώ εντοπίζεται –τόνισε χαρακτηριστικά- το έλλειμμα ‘ιδιοκτησίας’ των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο και έχουμε συλλογική ευθύνη να το μετατρέψουμε σε πλεόνασμα ‘ιδιοκτησίας’ του προγράμματος αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας». 

Από την πλευρά του ο Chief Economist του ΣΕΒ κ. Μιχάλης Μασουράκης μιλώντας στην εκδήλωση τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό σε επιμέρους αγορές και έχει σημαντικά περιθώρια απελευθέρωσης της δυναμικής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η χρονική συγκυρία σήμερα, όπου τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας αρχίζουν και διαφαίνονται, αποτελεί και το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όπου η αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, η υπερφορολόγηση και η πτώση της ζήτησης δεν επέτρεψαν στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν, κατόπιν της υπόδειξης του ΟΟΣΑ, να αποτυπώσουν τα πραγματικά τους οφέλη στον καταναλωτή, στις επιχειρήσεις και στις αγορές. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». 

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κ. Federica Maiorano, Senior Competition Expert και Project team leader του ΟΟΣΑ μαζί με την ομάδα της απάντησαν στις ερωτήσεις των στελεχών επιχειρήσεων που παρευρέθηκαν στα γραφεία του ΣΕΒ, ενώ πραγματοποιήθηκε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις που θα επέλθουν στους κλάδους και τις αγορές που δραστηριοποιούνται καθώς και τα εξίσου σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα που νοθεύουν τον ανταγωνισμό, τα οποία όμως τέθηκαν εκτός του σκοπού του προγράμματος, όπως είναι το έλλειμα των ελέγχων και η υπερφορολόγηση. 

Ο ΣΕΒ και το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος που έχει συγκροτήσει, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν την υλοποίηση και της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και θα συνεχίσουν να ενημερώνουν την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο για τις νομοθετικές αλλαγές που θα επέλθουν καθώς και τις επιπτώσεις τους.

Δείτε εδώ τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης


πηγή http://www.sev.org.gr/