Saturday, May 2, 2015

Η προοπτική του Grexit φαίνεται πιο ρεαλιστική τώρα από ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τις χειρότερες ημέρες της κρίσης το 2011..

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Υπό το πρίσμα, των τελευταίων εξελίξεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, για το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας, και το ενδεχόμενο, για την αθέτηση των υποχρεώσεων προς τους διεθνής οργανισμούς και τους πιστωτές μας, διεθνής χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, και Τραπεζικά Ιδρύματα αναλύουν, και εξετάζουν τυχόν επιπτώσεις, από ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις διεθνής αγορές.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βusinessinsider, αναλυτές της Bank of America  Merrill Lynch προέβησαν  σε σύσκεψη  σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Αν και δεν είναι αυτό που φαίνεται να περιμένουν, λένε ότι είναι πλέον καιρός να «αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτό που ήταν αδιανόητο."

Ευρωπαίοι οικονομολόγοι  του Baml , ο Ruben Segura-Cayuela, είχε να πει, σε σχετική ανάλυση του:
Σε ένα σενάριο   Grexit , είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμα επιπτώσεων. Βραχυπρόθεσμα, με τη χώρα πιθανότατα εκτός των αγορών, είναι δυνατόν μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος, μια πιστωτική κρίση, και μια (αναγκαστική) αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, η ελληνική οικονομία θα υποστεί συρρίκνωση του ΑΕΠ της πρωτοφανούς μεγέθους, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα. Ακριβώς όπως ένα παράδειγμα, της Αργεντινή  που συρρικνώθηκε κατά 11% μέσα  στο έτος μετά την προεπιλογή και την υποτίμηση της . Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε διψήφια ποσοστά.

Μακροπρόθεσμα, ένα ασθενέστερο νόμισμα θα είναι θετική για την οικονομία μόνο αν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που η χώρα δεν μπόρεσε να εφαρμόσει προκειμένου να αποφευχθεί έξοδο από το ευρώ. Υψηλό δυναμικό ανάπτυξης εκτός Ευρωζώνης, απαιτεί σταθερή και προβλέψιμη νομισματική πολιτική, τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ωστόσο, το κακό ρεκόρ μεταρρύθμιση των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων θα έχουν την τάση να δείχνουν ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πιο πιθανό να συμβούν κάτω από την πίεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, εντός του ευρώ.

Και σύμφωνα με  τον  Αθανασίου Βαμβακίδης, επικεφαλής της ομάδας G10 FX στρατηγικής της τράπεζας στην Ευρώπη, με βάση το παράδειγμα της υποτίμησης της Αργεντινής και το τυπικό παρόμοια κρίση στις αναδυόμενες αγορές, το νέο Ελληνικό νόμισμα θα μπορούσε να υποτιμηθεί κατά 50% μετά από μια Grexit.
Σε μια  τυπική υποτίμηση, κάθε μία από τις παλιές μονάδες νόμισμα (το ευρώ, σε αυτή την περίπτωση) αντικαθίσταται από ένα από τα νέα (της δραχμής, ή  ότι η Ελλάδα αποφάσισε να την αποκαλούμε). Η τιμή της νέας μονάδας θα βυθίσει στη συνέχεια - την υπαγωγή των εισαγωγών δραματικά πιο ακριβά.
Ο Βαμβακίδης δεν είναι η μόνος  - βραβευμένος με Νόμπελ, που εκφράζει ανησυχία,  ο  οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, δήλωσε την Τετάρτη ότι Grexit "θα σήμαινε  το μεγαλύτερο κούρεμα των μισθών που έγινε ποτέ, γιατί τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνουμε στην Ελλάδα τα εισάγεται, και οι τιμές τους θα είναι σε ευρώ." Αυτό είναι σύμφωνα με το ελληνική εφημερίδα Πρώτο Θέμα .


Η νομική βάση για το ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία αντικαθιστά το εθνικό δίκαιο. Η Ελλάδα θα εκτίθεται σε χρόνια δυνητικά ακρωτηριάζοντας την άσκηση της προσφυγής, με τους κατόχους των αξιώσεων αρνούμενους να εξοφλούνται σε οποιοδήποτε νέο ελληνικό νόμισμα πλην του ευρώ. Επιπλέον, οι Έλληνές  είναι πιθανό να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ευρώ στις καθημερινές τους συναλλαγές (μετά από όλα, έχουν ήδη αποσυρθεί € 100 δις από την κορυφή από την αρχή της κρίσης).

Μερικές από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα αρχίζουν να δείχνουν  πολύ πιο ζοφερές  για την κυβέρνηση: Ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι ανησυχούν για τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα έχει σημειώσει άνοδο 22% από το Φεβρουάριο σε 50% τώρα - και το ποσοστό των ατόμων οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ "πάση θυσία" είναι πάνω από 75% .

πηγή http://www.businessinsider.com