Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...
Απομαγνητοφώνηση του συνέντευξη Τύπου με τον William Murray, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Τμήματος Επικοινωνίας Ουάσιγκτον
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2015
Ερωτών: Σας ευχαριστώ. Ποια είναι η κατάσταση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία [για την Ελλάδα] που λαμβάνουν χώρα στην Ομάδα των Βρυξελλών; Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε αν είναι για την τρέχουσα επανεξέταση μόνο του ή είναι επίσης σχετικά με μια πιθανή τρίτη πρόγραμμα; Και τι θα ο ρόλος του ΔΝΤ είναι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Εντάξει. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τρίτο πρόγραμμα. Είμαστε επικεντρώθηκε, όπως όλοι γνωρίζετε, σχετικά με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αναθεώρησης. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω αυτό που πιθανώς έχετε ακούσει από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Συνεχίζονται επίσης οι συζητήσεις με τους Έλληνες, αλλά απομένουν ακόμη να γίνουν. Είμαι δεν πρόκειται να προβούμε σε εικασίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της οποιασδήποτε συμφωνίας σε αυτό το εν εξελίξει έργο, αλλά είναι έντονη και να κάνουμε δουλειά για να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.
Ένα ζευγάρι άλλα σημεία που θέλω να κάνω σε σχέση με την Ελλάδα σήμερα είναι ότι το Ταμείο είναι σίγουρα ευέλικτη και ανοικτή σε εναλλακτικές λύσεις, αλλά οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ο στόχος μας είναι η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα δεν βρείτε τον εαυτό της σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και πάλι. Αυτός είναι ο στόχος.Το άλλο βασικό σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το πρόγραμμα πρέπει να προσθέσει, ό, τι έχει να προσθέσει μέχρι και για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Τέλος, και νομίζω ότι αυτό είναι ένα άλλο σημείο που έχουμε κάνει πολλές φορές, είναι ότι θα χρειαστεί συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους για ένα ολοκληρωμένο σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε την εξέταση που βασίζεται σε ορισμένα μέτρα. Πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, και όπως ανέφερα, θα πρέπει να προσθέσει επάνω. Συνέχεια στο θέμα;
Ερωτών: Έχει η Ελλάδα ζήτησε από την ομαδοποίηση των τεσσάρων επερχόμενες πληρωμές σε ένα; Ποια είναι η θέση του ΔΝΤ σχετικά με αυτό; Ποιος κάνει μια τέτοια απόφαση, το MD ή το διοικητικό συμβούλιο, και είναι αυτό το κάτι κοινό; Έχει ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Ευχαριστώ για αυτές τις ερωτήσεις. Η σύντομη απάντηση είναι, όχι, έχει υπάρξει κανένα αίτημα για αυτήν την ομαδοποίηση που έχει πάρει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, νομίζω, την περασμένη εβδομάδα. Δεν ειδικά προς την Ελλάδα, επειδή δεν έχει υπάρξει αίτημα για τη συσσώρευση, αλλά μια χώρα, μόνο για φόντο εδώ, για την καθοδήγησή σας, οι χώρες δεν έχουν τις επιλογές των ομαδοποίηση όταν έχουν μια σειρά πληρωμών σε έναν δεδομένο μήνα. Έχουν τη δυνατότητα συνδυασμού προϊόντων, κάνοντας μια εφάπαξ πληρωμή στο τέλος του ίδιου μήνα. Αυτή είναι μια πολιτική που υιοθετήθηκε στη δεκαετία του 1970. Είναι σπάνια χρησιμοποιείται. Είμαι ενήμερος μόνο μία περίπτωση και ήταν πίσω στα μέσα της δεκαετίας του '80 με τον οποίο μια χώρα πακέτο πληρωμές προς το Ταμείο.
Ερωτών: Ξέρετε ποια χώρα;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Ναι. Η κατανόησή μου είναι ότι ήταν Ζάμπια.
Ερωτών: Και ποιος κάνει μια τέτοια απόφαση;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Είναι ένα αίτημα από τις αρχές. Είναι μια κοινοποίηση από τις αρχές ότι πρόκειται να συσσωρεύσει. Η πολιτική αυτή εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, έτσι ώστε αν μια χώρα λέει, ξέρετε, έχουμε τέσσερις πληρωμές που οφείλονται κατά το μήνα Ιούνιο, θα πάμε να προβεί σε πληρωμή στις 30 Ιουνίου, ενιαίας ενίσχυσης στις 30 Ιουνίου Είναι αρκετά δικαίωμα να το κάνουμε, αν θέλουν.
Ερωτών: Οι ελληνικές αρχές απείλησαν ότι δεν θα πληρώσουν το ΔΝΤ για τις επόμενες τρεις πληρωμές. Είστε σίγουροι ότι θα επιστρέψει το ΔΝΤ, και τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνουν;Μπορεί η Ελλάδα να αποκλειστεί τελικά από το ΔΝΤ, είναι κάτι που ανήκει στο φάσμα των επιλογών;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Ευχαριστώ. Για να λένε ότι έχουν απειλήσει, ότι ο χαρακτηρισμός δεν είναι η περίπτωση. Η κατανόησή μας, και ο κ Βαρουφάκης και άλλοι έχουν δηλώσει ότι, είναι ότι έχουν την πρόθεση να καταβάλει το Ταμείο. Έτσι, όπως στεκόμαστε εδώ αυτή τη στιγμή περιμένουμε οι ελληνικές αρχές θα μας πληρώσει.
Ερωτών: Και τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνουν;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Για κάθε χώρα που δεν πληροί τις δεσμεύσεις της προς το Ταμείο υπάρχει μια διαδικασία, μια πολύ μακρά διαδικασία την πάροδο του χρόνου, αλλά αρχικά η διαδικασία είναι από όπου και αν δηλωθεί σε καθυστέρηση και δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Ερωτών: Έτσι θα μπορούσε να μας καθοδηγήσει οι μηχανικοί; Η πρώτη πληρωμή, όταν ακριβώς είναι αυτό οφείλεται, όπως ποια ημερομηνία και τι ώρα; Και πόσο γρήγορα θα το ΔΝΤ, ξέρετε, να στείλετε ένα καλώδιο στην Ελλάδα λέγοντας ότι χάσατε την πληρωμή αυτή;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Δεν έχω αυτή την αναλυτικότητα από την άποψη του στέλνουμε ένα καλώδιο ή κάτι τέτοιο. Θέλω να πω, νομίζω ότι η πολιτική το 1970 στην ομαδοποίηση ήταν αποτέλεσμα - Telex ήταν ευρέως σε χρήση πίσω στη δεκαετία του '70, αλλά δεν είμαι σίγουρος για καλώδια τώρα. Είναι ουσιαστικά στο κλείσιμο της αγοράς την ημερομηνία της πληρωμής που είναι λόγω χώρα θα μπορεί να κηρυχθεί σε καθυστέρηση.
Ερωτών: Κλείσιμο της επιχείρησης στην Ελλάδα ή εδώ;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Εδώ. Ναι, θα ήθελα να είναι, ξέρετε, τα μεσάνυχτα. Δεν είναι ότι σκληρά και γρήγορα, αλλά είναι - τους δίνουμε την ημέρα, ξέρετε, την ημέρα που αυτό είναι απαιτητό.
Ερωτών: Θέλω να πω, απλά είπαν ότι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το ΔΝΤ εκεί αν χάσει μια πληρωμή. Αυτό είναι -
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Αν μια χώρα, δεν είμαι προγνωστικά εδώ από οποιοδήποτε τέντωμα σε οποιαδήποτε χώρα αυτή τη στιγμή, αλλά αν μια χώρα δεν ανταποκριθεί στις οικονομικές δέσμευσή της προς το Ταμείο, το οποίο είναι ένα αποπληρωμή του τι οφείλεται, που έχει δηλωθεί σε καθυστέρηση και σύμφωνα με την πολιτική μας να μην έχει πλέον πρόσβαση μέχρι να κάνει καλό σε αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν έχει πλέον πρόσβαση σε νέα κεφάλαια.
Τώρα, έχετε να θυμάστε το Ταμείο είναι ένα ταμείο από 188 χώρες. Είναι πιστωτικού ευθύνη μας. Είμαστε οι θεματοφύλακες των πόρων των 188 χωρών που ανακυκλώνουμε, θα δανείσουν σε άλλες χώρες. Έτσι, γι 'αυτό είναι σημαντικό για τις χώρες να αποπληρώσουν το Ταμείο, διότι όπου και αν δανείζονται από 187 άλλες χώρες. Πάω να περάσουμε από αυτό πολύ σύντομα. Δεν έχω πάρα πολλά να πω, αλλά επιτρέψτε μου να πάω σε κάποιον φρέσκα και στη συνέχεια θα πάμε μπροστά.
Ερωτών: Τελευταία φορά που ζητήσαμε Gerry [Ράις, Διευθυντής Επικοινωνίας] γι 'αυτό, είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχουν μια καλή ιδέα για το πόσα χρήματα η Ελλάδα έχει, επειδή δεν είχαν τις τεχνικές συζητήσεις. Τώρα ότι πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συζητήσεις έχουν συμβεί για μια στιγμή, αναρωτιόμουν αν θα μπορούσε να προσφέρει μια πιο λεπτομερή αξιολόγηση του ποια είναι η κατάσταση; Ξέρω ότι είναι δύσκολο, λόγω του τοπικού - ορισμένοι τοπικοί πόλεις έχουν χρήματα.
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Θες να σας δώσει μια εικόνα σχετικά με το πόσα χρήματα η Ελλάδα έχει;
Ερωτών: Λοιπόν, ποια είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Ναι, δεν έχω -
Ερωτών: Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάτι που εργάζεστε με.
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: - Εγώ δεν το έχουν.
Ερωτών: Και τότε ένα δεύτερο ερώτημα το οποίο είναι ο κ [Olivier] Blanchard [επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ] μίλησε για την ανάλυση του ΔΝΤ της ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ σε μια συνέντευξη, και αναρωτιόμουν αν θα μπορούσατε να δώσετε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό; Και ουσιαστικά είπε ότι δεν θα ήταν καταστροφική για τη ζώνη του ευρώ, αν η Ελλάδα φύγει. Ευχαριστώ.
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Εντάξει. Επί του πρώτου ερωτήματος από την άποψη της Ελληνικής ρευστότητας. Δεν έχω κανένα φρέσκο λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Όπως είπα, υπάρχουν εντατικές συζητήσεις σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, αυτό είναι όπου οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Μείνετε συντονισμένοι σε αυτό.Μόλις έχουμε αυτό το είδος των πληροφοριών, στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ. Εμείς δεν δημοσιεύουν αρκετά για την Ελλάδα, αλλά δεν έχω τίποτα να μοιραστώ μαζί σας για την Ελλάδα κυβέρνηση ρευστότητας αυτή τη στιγμή.
Εντάξει. Σε τι αφορά τις αναφερόμενες παρατηρήσεις του Ολιβιέ δεν έχω κανένα λόγο να εγείρουμε ζητήματα με εκείνα που αναφέρθηκαν παρατηρήσεις σε όλα, και μπορώ να επαναλάβω ότι είναι ουσιαστικά σύμφωνα με τα όσα έχουμε πει ποια είναι σχετικά με τις συνέπειες. Νούμερο ένα, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όλους ότι η έξοδος της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι η σημερινή βασική μας. Βασική μας παραμένει, και το νόημα της συζήτησης την οικονομική πολιτική, είναι ο στόχος του συνεχή και ενεργό ανάμιξη στην Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ.
Αλλά έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν, και πάλι, είναι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Olivier να πει, ότι δεν περιμένουμε μια Grexit να συμβεί με δεδομένη την ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, και θα λάβει οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη της εξόδου. Και πάλι, αυτό είναι βασική μας. Ωστόσο, το κάνουμε, και έχουμε πει, ότι θεωρούμε ότι ο φόρος για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ υψηλό, αν ήταν να βγείτε. Όσον αφορά την ευρωζώνη, θα μπορούσε, προφανώς, να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη. Ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμάται, αλλά ο άμεσος κίνδυνος της μετάδοσης στη ζώνη του ευρώ θα είναι, στο τέλος, εξαρτάται - και αυτό είναι ένα βασικό σημείο - στο τέλος θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση από τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής. Και νομίζω ότι οι παρατηρήσεις του Ολιβιέ ήταν σε αυτό το πλαίσιο.
Ερωτών: Η πρώτη ερώτηση που έχω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι κάποια μέρα θα πάμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Και χρειάζομαι πραγματικά το σχόλιό σας. Νομίζετε ότι σε δύο ή τρεις ημέρες, θα έχετε την ευκαιρία να έχουν μια συμφωνία με την Ελλάδα. Και μιλάμε για συμφωνία με τα τρία θεσμικά όργανα, μιλάμε για συμφωνία με τους Ευρωπαίους μόνο, μιλάμε για δύο συμφωνίες - μία με τους Ευρωπαίους και το ένα με το ΔΝΤ; Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει εκεί;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Ευχαριστώ. Νωρίς ανέφερα και εξήγησε: θέλουμε μια ολοκληρωμένη λύση. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, δεν μπορώ να πάω εκεί. Εγώ πραγματικά δεν έχουν μια αίσθηση για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά έχουμε κάνει το σημείο που η πιο γρήγορα όλοι θα φτάσουν σε συμφωνία, τόσο καλύτερα θα είναι όλοι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, γιατί τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να έρθει και να εφαρμόσουν πολιτικές, οι πιο δαπανηρές πολιτικές αυτές, το οικονομικό κόστος να γίνει πολύ μεγαλύτερο, έτσι θέλουμε μια γρήγορη και ταχεία υποχώρηση στην πρόκληση. Θέλουμε επίσης μια ολοκληρωμένη λύση, διότι είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Πέρα από αυτό πραγματικά δεν μπορώ να σας δώσω πολλή διορατικότητα.
Ερωτών: Δεν μπορώ να περιμένω, και στη συνέχεια, αν θέλετε -
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Πηγαίνετε? ας το πάρει έξω από το δρόμο και στη συνέχεια -
Ερωτών: Είπατε ο φίλος μας, ο φίλος σας, ο Βαρουφάκης. Μίλησε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, και παραθέτω, είναι τα λόγια του, «τα όργανα που χαρακτηρίζονται από την αδυναμία να αισθάνονται τον πόνο, ενώ το (ακούγεται) στο ΔΝΤ, είπε, το κρύο, το Ταμείο έχει μια πολύ σκοτεινή ιστορία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη αξιοπιστίας στα μέσα του 2000. Δεν ξέρω αν έχετε κάποιο σχόλιο, αλλά μόλις διάβασα τι ακριβώς είπε.
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Πήρε αυτό, ευχαριστώ. Δεν είμαι εξοικειωμένος με, ειδικά αυτές τις παρατηρήσεις, αλλά ξέρετε, επιτρέψτε μου να τονίσω, όπως είπα και προηγουμένως, ότι είμαστε - καταστήσαμε σαφές στους Έλληνες και σε όλους που είμαστε ευέλικτοι, ότι είμαστε πρόθυμη να ακούσει εναλλακτικές λύσεις και θέλουμε μια γρήγορη και ταχεία επίλυση της κατάστασης.
Τι Πάω να - έχω μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την Αργεντινή, την Αίγυπτο, το Νεπάλ - θέλω να φτάσουμε σε αυτά σε ένα δευτερόλεπτο, οπότε επιτρέψτε μου να κάνω αυτό, αν μπορώ, το τελευταίο για την Ελλάδα.
Ερωτών: Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις που η MD έχει με τον υπουργό Lew στο τηλέφωνο, τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα βέβαια, και στην G7 τις τελευταίες ώρες;
ΚΎΡΙΟΣ. MURRAY: Δεν έχουν διαβάσει κατά την εν λόγω συζήτηση ή οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες.Ξέρετε Γραμματέας Lew και Διευθύνων Σύμβουλος και οι δύο στη Δρέσδη κατά τη συνεδρίαση του G7, έτσι, και από ό, τι μπορώ να πω, η Ελλάδα είναι ένας εξέχων θέμα κατά τη συνάντηση αυτή στη Γερμανία, αλλά πέρα από αυτό, δεν έχω τίποτα να προσφέρει.
ΤΜΗΜΑ ΔΝΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δημοσίων Υποθέσεων Σχέσεις Media
E-mail: publicaffairs@imf.org E-mail: media@imf.org
Fax: 202-623-6220 Τηλέφωνο: 202-623-7100