Thursday, July 9, 2015

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το τραπεζικό κλείσιμο και η διακοπή από την ΕΚΤ της ρευστότητας σημαίνει ότι η οικονομία είναι σταθερά υπό ασφυξία, οι συνέπειες της οποίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά κύριο λόγο από την κυβέρνηση και όχι από τους πιστωτές της. .....Αυτό προσθέτει σημαντική επείγουσα την ανάγκη για τις Ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε συμφωνία που θα διευκολύνει την πίεση για τις αποσύρσεις και να επιτρέψει στην ΕΚΤ να επανεξετάσει τη ρευστότητα.....Report Fitch Ratings

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης..

Παγκόσμιες προοπτικές του James McCormack, Γενικός Επικεφαλής της Sovereign Ratings

Ελλάδα: Σύρετε  από την περιφέρεια προς την έξοδο 

Η κατάσταση στην Ελλάδα δίνει νέο νόημα στη φράση «περιφερειακή ζώνη του ευρώ". Ενδεχόμενη έξοδος είναι τώρα η πιο πιθανή έκβαση. 

Οι Κρίσιμες προθεσμίες της ελληνικής κρίσης  συχνά έρχονται και παρέρχονται χωρίς πρόοδο ή συνέπεια, αλλά το δημοψήφισμα ήταν μια καθοριστική στιγμή για τον προσδιορισμό της οικονομικής θέσης της χώρας στην Ευρώπη.




Το ηχηρό «όχι» παρέχει μια σημαντική ώθηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση υπό την ηγεσία στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές. Οι ελληνικές αρχές θεωρούν σαφώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τους  παρέχουν μια αρκετά ισχυρή λαϊκή εντολή για να επιμείνει σε λιγότερο λιτότητας και μια σημαντική μείωση του βάρους του χρέους . 

Από ελληνικής πλευράς, εάν οι πιστωτές θέλουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ένταξης της χώρας τους στην ευρωζώνη για να αποφευχθεί ένα  σοβαρό - ίσως μη ανακτήσιμο - πλήγμα για την ευρύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν όρια στους όρους  που Ελλάδα μπορεί να δεχθεί.

Έχει η Ελλάδα υπολογίσει σωστά;

Ισχυρό επιχείρημα στην Ελλάδα υπέρ της μεγαλύτερης διαμονής εκ μέρους των πιστωτών αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια που είναι πιθανόν να αποδειχθούν ανυπέρβλητα συλλογικά. Όπως είναι προφανές, η ελάφρυνση του χρέους θα ήταν πολιτικά δύσκολο για ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Οι χώρες που έχουν περάσει από τη δική τους οδυνηρή οικονομικές προσαρμογές τα τελευταία χρόνια θα είναι απρόθυμες  να διαγράψουν πιστώσεων σε μια χώρα η οποία θεωρείται - δικαίως ή αδίκως - ότι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν το ίδιο. Η προοπτική είναι εξίσου ελκυστική σε χώρες που έχουν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό  την κρίση, αλλά έχουν δώσει μεγάλες οικονομικές εισφορές στα διάφορα Ελληνικά πακέτα στήριξης.

Ακόμα και αν η κοινή γνώμη θα μπορούσε να επηρεάζονται, οι πιστωτές μπορούν να λάβουν την άποψη ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για σημαντική αλλαγή της πολιτικής στην Ελλάδα, και ότι η ανακούφιση του χρέους θα αντιμετωπίσει απλώς τις συνέπειες των προηγούμενων αδυναμιών, όχι τα βαθύτερα αίτια. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, και οι πιστωτές μπορεί να είναι απρόθυμοι να παραδώσουν τη συνεχιζόμενη προϋποθέσεις που προβλέπονται από τα προγράμματα στήριξης που θα μπορούσε να διακοπεί εάν υπήρχαν  άφεση χρέους. Ο κίνδυνος θα είναι ότι οι ελληνικές ανισορροπίες θα επανεμφανιστούν, τελικά με αποτέλεσμα απειλεί και πάλι τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

Η κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα υπονομεύει σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το τραπεζικό  κλείσιμο και η διακοπή από  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της ρευστότητας (ΕΚΤ) σημαίνει ότι η οικονομία είναι σταθερά υπό ασφυξία, οι συνέπειες της οποίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά κύριο λόγο από την κυβέρνηση και όχι από τους πιστωτές της. Αυτό προσθέτει σημαντική επείγουσα την ανάγκη για τις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε συμφωνία που θα διευκολύνει την πίεση για τις αποσύρσεις και να επιτρέψει στην ΕΚΤ να επανεξετάσει τη ρευστότητα . Η Ελλείψει συμφωνίας, γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εισαγάγει ένα δευτερεύον μέσο πληρωμής, που συνήθως αναφέρονται ως γραπτό. Μια επίσημη έγκριση παράλληλο νόμισμα θα μπορούσε να ερμηνευθεί μόνο ως ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο από την ευρωζώνη.



Ένα τελευταίο σημείο, το οποίο μπορεί να καταστεί σαφές μόνον όταν η ιστορία γράφεται, είναι ότι το δημοψήφισμα θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία του πώς άλλες χώρες της ευρωζώνης σταθμίζουν τους κινδύνους της συνεχιζόμενης ένταξη Ελλάδα στην κοινή νομισματική περιοχή σε σχέση με την έξοδο του. Η Ελλάδα μπορεί  να θεωρηθεί ως ένα μικρό και μοναδικά απείθαρχο μέλος της ευρωζώνης που είτε κινδυνεύουν να είναι σαφώς διαχωρισμένα, ή δεν μπορεί να είναι αρκετά αλλαγμένη για να ταιριάζει στο καλούπι της ευρωζώνης, - ή και τα δύο. Θα μπορούσε, επομένως, να περάσουν λίγο χρόνο στα εξωτερικά άκρα της περιφέρειας της ευρωζώνης πριν από την ένταξή.

πηγή http://info.fitchratings.com/