Wednesday, February 3, 2016

Ο δείκτης αισιοδοξίας για την οικονομία έχει επιστρέψει στα αρνητικά επίπεδα των περασμένων ετών, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν σε όξυνση....ΕΒΕΑ

                                                       Δελτίο  Τύπου

02/02/2016

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποιεί σήμερα την πρώτη για το 2016 ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματα της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας (Κε.ΜΕ.) του ΕΒΕΑ. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 - 29 Ιανουαρίου 2016.


Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε: «Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει δυστυχώς ότι ο δείκτης αισιοδοξίας για την οικονομία έχει επιστρέψει στα αρνητικά επίπεδα των περασμένων ετών, όταν η οικονομική κρίση βρισκόταν σε όξυνση. 

Το γεγονός αυτό δικαιολογεί βέβαια και την αρνητική αξιολόγηση της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων όσο και για την κατάρτιση ενός νέου ασφαλιστικού. Για το ασφαλιστικό οι οχτώ στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δε θα συμβάλλει στη συρρίκνωση της ανεργίας αλλά, αντιθέτως, θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για απολύσεις. Επιπλέον, το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων είναι μη αποδοτική έως και λανθασμένη». 



Αναλυτικότερα: 



Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων η οποία αγγίζει το 80%, θεωρεί πως μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελέσει αντικίνητρο για τη δημιουργία προοπτικών μείωσης της ανεργίας, και πιο άμεσα, ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε απολύσεις. Επιπλέον, το 10% θεωρεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών πως δεν αποτελεί αντικίνητρο, ενώ το 10% επέλεξε να μην συμμετάσχει. 



Στο ερώτημα σχετικά με τη προσέλκυση επενδύσεων, και εδώ η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 62%, θεωρεί πως η κυβερνητική πολιτική ακολουθεί λανθασμένη πορεία με αρνητικές επιπτώσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Το 17% των συμμετεχόντων είναι σύμφωνο με την πολιτική της κυβέρνησης ενώ, λόγω της τεχνικής φύσης του ερωτήματος, είναι αξιοσημείωτο το υψηλό ποσοστό του 21% των συμμετεχόντων που επέλεξε να μην συμμετάσχει στο ερώτημα αυτό.



Στα ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, και πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα αναφορικά με τον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, το 80% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση με σχεδόν μηδενική βελτίωση από το προηγούμενο ποσοστό του Νοεμβρίου, ενώ το 14% είναι αισιόδοξοι για μια επικείμενη βελτίωση και το 6% επέλεξε να μην συμμετάσχει. 



Στο ερώτημα σχετικά με τον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 79% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, ενώ το 15% των συμμετεχόντων είναι αισιόδοξοι και το 6% αποφάσισε να μην συμμετάσχει.





πηγή  http://www.acci.gr/